Torgny Lund, simskollärare vid Simpedagogen i Uppsala, är upprörd. Han berättar för UNT att han i år skulle ha behövt ta ut en så dyr avgift för några av sommarens simskolekurser att han nu känner sig tvingad att lägga ner vissa av kurserna.
– Det blir jättedyrt för föräldrar som vill ha sina barn i min simskola. Det är många barn som står på kö till simskola men när det blir så här dyrt måste vi fundera på om det är rimligt att bara vissa barn ska kunna lära sig simma eller om vi ska lägga ner våra kurser.
Bakgrunden till att Torgny Lund känner uppgivenhet handlar till stor del om att hans privata simskola har tvingats flytta från Svettis till Fyrishov - en anläggning som innebär försämrade villkor för hans företag på en rad punkter. Ett av problemen är att hyran för den stora bassängen på Fyrishov kostar 720 kronor per tillfälle för Simpedagogen. Barnen får dessutom betala fullpris i entréavgift på Fyrishov. Totalt hamnar slutsumman för ett barn som vill gå på fortsättningskurs på 1 600 kronor för tio tillfällen. Om ett barns förälder vill följa med till simskolan, vilket Simpedagogen rekommenderar, måste även den anhörige betala ordinarie entréavgift.
– I praktiken blir kostnaden 2 500 kronor för ett barn att gå i simskola tio gånger hos oss, säger Torgny Lund.
Vad som ställer till det för Simpedagogen är just att man är en privat simskola och inte en förening. Övriga aktörer på Fyrishov bedrivs som föreningar och hos dem finns ett särskilt uppdrag från Idrotts- och Fritidsnämnden i Uppsala kommun att hålla i simundervisning. Det innebär att simskolan subventioneras i Fyrishovs undervisningsbassäng och i simhallen.
– Barn upp till 12 år kan därför ta med sig en medföljande vuxen utan att det kostar något extra. Privata företag omfattas inte av subventionen vilket innebär att barn och föräldrar måste betala ordinarie pris, även om målsman inte själv badar, säger Helene Lundevall, projektkoordinator på Fyrishov.
Idrotts- och Fritidsnämnden subventionerar också föreningarnas lokalhyra, vilket innebär att även bassänghyran blir lägre för föreningarna.
– Man känner sig åsidosatt. Det finns inget intresse från Fyrishovs håll att vi som simskola är där, säger Torgny Lund.
Han förstår principen med att subventioner endast ges till föreningar men menar samtidigt att simskolan är något av ett undantag jämfört med andra aktiviteter.
– Det som är unikt när det gäller simskolan är att man faktiskt måste kunna simma. Det står jättemånga barn i kö för att lära sig simma och det är dem det här drabbar.
Vore det möjligt för dig att göra om Simpedagogen till en förening?
– Det skulle säkert fungera, men det skulle blir mer administrativt jobb samt att du får jobba ideellt. Man vill ju ha en liten peng för att man sliter och är i vatten flera timmar. Att ha simskola i dag ställer stora krav på simlärare. Föräldrar vill ha resultat när det betalar dessa stora summor.