Numera finns silverjoner i allt från dörrhandtag, tandborstar, skärbrädor till träningskläder till strumpor. Silverjonerna tillsätts för att ta död på bakterier, som annars kan ge obehagliga dofter. Men när träningskläder tvättas finns risk att silvret sköljs ur och sprids via vattnet ut i naturen. I naturen betraktas silverjoner som extremt giftigt och kan ge upphov till resistens hos bakterier.
Detta har man kunnat visa på Akademiska sjukhuset där en patienten som behandlats med silver utvecklat resistens. Då fann man också att den silverresistenta bakteriestammen hade utvecklat resistens mot flera olika antibiotika. Överläkare Åsa Melhus ser läget som bekymmersamt:
– Jag ser det överhuvudtaget som oroande att vi använder så mycket antibakteriella medel i våra hem. Vi behöver bakterier – inte bli av med dem, säger hon.
Melhus anser att det finns vetenskapliga belägg för att det är en koppling mellan ökade användningen av antibakteriella medel och ökad antibiotikaresistens.
– När jag tittar på statistiken inser man att någonting hände runt sekelskiftet, och 2000 kom de första silverprodukterna, säger Melhus som i höst ska publicera två nya artiklar inom området.
Andreas Prevodnik kemist på Naturskyddsföreningen anser att de här produkterna borde förbjudas på eftersom de utgör ett hot för naturen, och att produktefterfrågan är liten.
– Jag tror att behovet håller på att skapas nu av industrin. Människor blir mer och mer rädda för smuts och bakterier, säger han.
Enligt Naturskyddsföreningen är den antibakteriella behandlingen en miljöfara och på Kemikalieinspektionens hemsida beskrivs silverjoner som akut giftiga för vattenlevande organismer.
Men företaget Polygienes vd Christian von Uthmann, som producerar kemikalier som tillsätts i träningskläder, menar att kunderna efterfrågar dessa produkter.
– Det finns ett behov, annars skulle inte stora företag som till exempel Haglöfs och Peak Performance jobba med oss. Inom friluftsmarknaden är man intresserad av plagg som kan användas flera dagar utan att behöva tvättas,
Naturskyddsföreningen har tillsammans med Svenskt Vatten anmält Polygiene till Konsumentombudsmannen för felaktig marknadsföring, efter att etiketten på flaskan ”Active Odour Control – impregnering” haft texten ”naturliga salter”.
– Ordet naturligt innebär inte att ämnet inte är giftigt, det finns till exempel blomdofter som är starka insektsgifter, säger Andreas Prevodnik.
Men enligt Polygiens vd Christian von Uthmann är problemet redan hanterat.
– Det är en gammal etikett som vi bytte för två år sedan. Vi beklagar att det fanns några gamla etiketter kvar och det är klart att vi ska vara tydliga så att konsumenterna kan välja.
En av aspekterna som Christian von Uthmann anser ofta glöms bort är att deras produkter leder till att tvättandet potentiellt kan minska.
På Löplabbet i Uppsala, har man flera produkter som innehåller silverjoner men försäljaren Jörgen Lindh har inte märkt att det påverkar kundernas val.
– Det finns nog en viss efterfrågan av material som inte luktar men det är inte det avgörande valet, säger han, och lägger till att han tror att folk som upptäckt de här produkterna uppskattar dem.
Finns det några alternativ?
– Vi propagerar för ull närmast kroppen, ett alternativ till silver är merinoull säger Jörgen Lindh och visar en förpackning markerad med ”No stink”.
Men Åsa Melhus tror att det finns bättre lösningar på bakterieproblematiken än giftiga kemikalier:
– På sjukhusen använder vi oss av värme i så stor utsträckning som möjligt för att döda bakterier, och i det långa loppet tror jag att det är vägen att gå både ur bakteriell och miljömässig synvinkel, säger hon.