Siloanläggningar marknadsanpassas - Flera läggs ned
Lantmännen ska spara miljoner på en marknadsanpassning av sina siloanläggningar. Flera kan läggas ned i Uppsala län. Andra blir rena omlastningsstationer. Spannmålspriserna kan höjas men bönder med små volymer riskerar förlora på omvandlingen.
Syftet med förändringen är att Lantmännen ska kunna höja avräkningspriset till bönderna för spannmålen.
— Vi måste effektivisera. I och med EU-inträdet så ha vi fått ökad konkurrens. Silostrukturen vi har i dag är ett resultat av den reglerade jordbruksekonomin. Genom att ändra den spara vi cirka 100 miljoner i hela landet, säger Mikael Sundström, marknadschef vid Lantmännen Aros i Enköping.
Utnyttjas mindre
De silos som finns utnyttjas allt mindre. Rationaliseringarna inom jordbruket har lett till större gårdar med egna tork- och lagringsmöjligheter. Enligt Mikael Sundström är de stora gårdarna inte längre beredda att dela kostnaderna för siloanläggningarna med de små.
— Lantbrukare med egna anläggningar får i praktiken betala två gånger för hanteringen av sin säd. Vi kommer också att börja ta ut de verkliga kostnaderna vid våra mottagningsstationer, säger han.
De anläggningar Lantmännen vill satsa på är större och ligger i hamnnära lägen, som Uppsala, Västerås eller Stockholm.
Hur omvandlingen påverkar ekonomin för mindre bönder är svårt att säga i dag. Lantbrukaren Per Möller i Tärnsjö tror att det blir dyrbarare. Risken är också att de långa transporterna ökar.
— Vi som bor härute har redan i dag långt att köra. Att sitta och åka till Sala eller Uppsala tar för lång tid. Det är fyra mil. Vi har stridit för att få ha silon kvar som omlastningsstation och kommer förhoppningsvis att tjäna lite på det, säger han.
Inte aktuellt
Leder omstruktureringen till att allt färre levererar till silon i Tärnsjö så ökar kostnaderna och då måste man kanske sänka priset till bönderna. Att bygga egen lagring och tork kostar någon miljon och det är inte aktuellt för Per Möller.
— Då måste man ha bra snurr på verksamheten för att få det att gå ihop. Med det här går man tillbaka till tiden då var och en skötte sig själv, säger han.
Björn Wallin, spannmålsbonde utanför Vattholma, ser förändringen som en del i jordbrukets omvandling. De som investerat i egna anläggningar kan sälja sin säd när priserna är bra.
— Med billigare hantering får vi mer för vårt spannmål och det är ju huvudtanken med förändringen. Den som får långt till sin silo kan få säden hämtad direkt på gården av Lantmännen. Man kan också samarbeta eller hitta andra lösningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!