Sigtunastiftelsen har skapat en vinterträdgård

Om sommaren påminner Sigtunastiftelsens pelargångar om ett sydländskt kloster. Nu har två av de fyra gångarna, genom inglasning, blivit en vistelseplats också för svensk vinter: En vinterträdgård.

Uppsala2014-02-18 16:57

Sigtuna. På kvällen den 18 januari invigdes Sigtunastifelsens vinterträdgård. Gästerna vimlade så gott det gick, eftersom det mesta utrymmetupptas av sittgrupper med korgstolar och små bord. Högt upp på väggen lyser paneler med infravärme och på andra sidan rutorna syns den snöhöljda Rosengården.
- Glasväggarna kan tas ned, det var förutsättningen för att länsantikvarien skulle ge tillstånd, berättar hotell- och restaurangchefen Charlie Edlund för Sigtunabygden.
Vinterträdgården är till stor del hans vision. Han och andra medarbetare som tänt på idén hade ett visst jobb att övertyga direktor Alf Linderman.
- Men den 3 december när arbetet var klart, tyckte jag det var fantastiskt hur bra det blev, och hur kongenialt med Sigtunastiftelsens atmosfär, sade direktorn i sitt anförande.

Sigtunastiftelsens miljö är känslig, den är en del av själv agrundtanken: en plats för gränsöverskridande möten.
- Grundarna menade att miljön präglar våra möjligheter att tänka och utvecklas som människor. Hela miljön skulle präglas av kreativitet, vara humanistisk.
De många nivåskillnaderna och vinklarna som vid närmare påseende visar sig inte vara helt räta, är del av en medvetet skapad miljö.
- Glasväggarna är en reversibel konstruktion, från senvåren till någon gång på hösten kommer gångarna att vara öppna mot Rosengården, påpekar Alf Linderman.

Efter en buffet, som kökschefen Toni Håkansson fick applåder för, erbjöds en rundvandring till ett av de 62 gästrummen och en av tjugotalet konferenslokaler.
- Det är samma tapet som på tjugotalet, berättade Birgitta Lagerholm, boknings- och försäljningsansvarig, när hon hade lett sin skara till Linnérummet.

Varje gästrum har namn efter någon som spelat en roll i stiftelsens historia, som grundare, gäst eller personal. I konferensrummen får minnena av Sigtunastiftelsens drygt 90-åriga historia samsas med ny teknik.
- Här finns alltid något som behöver göras, berättar arkitekten Eva Robertsson för Sigtunabygden. Det var hon som höll i kontakterna med länsantikvarien inför vinterträdgården

Vid den avslutande konserten i Stora salen kunde publiken se ett annat exempel på en varsam lösning för bättre funktion. Eller snarare, de såg det nog inte, bara märkte det när Viba Femba, en fem man stark vokalensemble från Uppsala drog igång.
- Akustiken var dålig så vi har satt upp akustisk puts i fält på väggarna, placeringen är noga utprovad, förklarar Eva Robertsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om