Sigtunakockarna som drömmer stort

MAT. Tre kockar från Sigtuna tävlade nyligen i semifinalen av Årets kock. I deras arbete till vardags upplever de att de får använda mycket av sin kreativitet, men de drömmer om att någon gång få möjlighet att starta eget.

Uppsala2014-02-18 16:21

Inne i restaurangköket på konferensanläggningen Stora Brännbo i Sigtuna är det full rulle trots att lunchen är avklarad för några timmar sedan. Kockarna håller på att förbereda mat inför morgondagen. Varje dag serveras lunch till runt 200 konferensgäster, vilket kräver god planering.

Här arbetar Fredrik Lagberg som köksmästare och Ulf Eriksson som kock. De kom båda till semifinal i 2013 års upplaga av den prestigefyllda tävlingen Årets kock.
- Det känns surt att inte komma till final, eftersom man lagt ner så mycket tid på att skapa rätten och träna på att laga den, säger Fredrik Lagberg, som var med i tävlingen för tredje gången och i helhet var nöjd med sin insats.

Deras recept blev utvalda av 130 inskickade, vilket kocken Ulf Eriksson, som deltog i tävlingen för första gången, upplevde som en stor ära.
- Jag strävar efter att någon gång vinna priset som Årets kock, för då skapar man sig ett namn, vilket ger större möjligheter att starta eget, säger han. 

I tävlingen blir deltagarnas maträtter bedömda av en jury bestående av Sveriges främsta kockar, men det verkade inte ha skrämt killarna.
– Vi har hundra domare här ute i restaurangen varje dag och vi går gärna ut bland gästerna för att de ska kunna ställa frågor om maten. Det är värdefullt att ibland få negativ respons, för det gör att man utvecklas, säger Fredrik Lagberg.

Ulf Eriksson upplever att trots att de tillagar stora mängder mat varje dag, så går det att vara kreativ i sin matlagning.
– Jag upplever att vi lägger ner mycket kärlek på maten här eftersom vi fokuserar på att tillverka en rätt i taget, det går att lägga mycket energi på varje moment då, säger han.

Fredrik Lagberg har i sin roll som kökschef ansvar över menyn och var sjätte vecka byts den ut.
– Jag skulle kunna kopiera rätter från gamla menyer, men jag hittar alltid på nytt, jag vill pusha mig själv till att hela tiden utvecklas, säger han och Ulf nickar instämmande:
– Om man som kock alltid är helt nöjd med de rätter man tillagar, då kanske det är dags att gå vidare och hitta nya utmaningar.

Kalle Eriksson är köksmästare på konferensanläggningen Sigtunahöjden och han deltog också i Årets kock, men tog sig inte heller vidare till final. Liksom de andra deltagarna i tävlingen är han väl medveten om vilka dörrar som kan öppnas om man lyckas vinna.
– Det är en bra väg till att öppna egen restaurang. Jag drömmer om att öppna en krog på den gård där jag bor och att kunna servera kött från gården, säger han.

Kalle tävlade med rätten muscovado- och fänkålspenslad fjällripa, en rätt som han menar inte ligger långt ifrån den mat han lagar som kökschef på Sigtunahöjden.
– Jag har ju alltid en känsla i rätten som jag vill förmedla till gästerna. Men med hundra konferensgäster att laga mat till kanske det inte blir fullt så avancerat som i tävlingen, men det kan ändå vara lika kreativt, det beror på vilka lösningar du hittar,
säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!