Sigtunabor överklagar Tilbygge

NYHETER. Kampen mot bygget av den förskolan i Til går vidare. Fyra Sigtunabor överklagar nu detaljplanen, även detaljplanen för bostäder i området överklagas.

Uppsala2014-02-18 17:17

Under våren lämnades en protestlista med 300 underskrifter in till stadsbyggnadskontoret i Sigtuna. Listan talade sitt tydliga språk, de som skrivit under ville inte ha en ny förskola i anslutning till Munkebo förskola. Men efter en lång debatt i kommunfullmäktige den 20 juni röstades detaljplanerna för förskolan och bygget av bostäder igenom. 29 ledamöter var för bygget och 21 stycken emot. Nu överklagas detaljplanen till länsstyrelsen i Stockholms län.

Klagomålen rör bland annat trafikproblem, hälsoaspekter, fornlämningar och valet av plats. Ett par som bor i området skriver att den nya idrottsplatsen inte ”uppfyller kraven på insyn utan uppmuntrar till social oro”. De anser att den nuvarande idrottsplatsen borde få vara kvar.

Connie Lagerberg, läkare och moderat politiker i äldre- och omsorgsnämnden, har varit med och protesterat sedan starten. I sin överklagan skriver hon att Sigtuna kommun inte tagit hänsyn till det barnens perspektiv.

Hon menar att det finns en risk att astma hos barnen ökar när trafiken till området blir kraftigare. Fler fallolyckor och spridningen av infektioner i samband med att fler barn samsas i samma lokaler kan också bli problem enligt henne.
– Ekonomisk hänsyn får inte gå före barns bästa när beslut tas. Var finns barnperspektivet i detta ärende? säger hon.

Bengt Stapelfeldt som bott i Til sedan 60-talet har överklagat detaljplanen med anledning av ett gravfält i området. Fältet finns med i Riksantikvarieämbetets lista över fornlämningar.
– Jag såg på kartan att man behövde ta en del av gravkullen i anspråk för att klara trafikförsörjningen till förskolan och det tror jag inte är tillåtet. Det finns en lag som är till för att skydda sådana här fornlämningar, säger han.

Bengt Stapelfeldt tog upp frågan i ett tidigare skede utan att få någon respons. När han kontaktade ansvariga på kommunen visade det sig att hans mejl med synpunkter hade hamnat i en ”borttagetmapp” i kommunens e-postlåda.
– Det var lite pinsamt att de hade dribblat bort mejlet. Men jag brydde mig inte om att bråka mer om det då ärendet redan fanns som antagandehandlingen på kommunfullmäktige, säger Bengt Stapelfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om