Ett 60-tal Sigtunabor hade tagit sig till Sigtunastiftelsen där byggherren NCC väntade med kartor och post-itlappar redo att kasta in besökarna i ett visionsarbete.
Deltagarna delades in i olika grupper och fick i uppdrag att diskutera det nya området utifrån tre olika perspektiv: handel, socialt liv och friluftsliv.
– Vi vill inte att det ska bli en död stad. Därför är ni här och era åsikter är jätteviktiga, sa arkitekten Jan Ytterborn.
Under mötets tre timmar flödade visionsarbetet. Många uttryckte önskemål om ett hus där både yngre och äldre kan mötas och flera grupper föreslog elbussar. Andra pratade om spårvägsbilar och att anlägga ett vattenstråk för båtburen trafik. Det kom också önskemål om skolor och gymnasieverksamhet.
En grupp ville att man öppnar en golfakademi, en annan ett överlevnadsgymnasium
– Om det nu är så att vi måste bli mer självförsörjande så kan det vara bra med överlevnadsgymnasium där folk kan lära sig även i teorin vad de kommer uppleva i praktiken, sa Gustav Delin från Omställningsgruppen.
En bensinstation och konkurrens till dagens livsmedelshandel stod också högt upp på flera av besökarnas listor. Och Cecilia Pattyranie var inte ensam om att önska en handelsträdgård med blommor, kryddor och andra växter.
– Jag är här för att jag vill medverka till att göra det här området intressant att bo i, sa hon.
Men hon ville också bevara friluftsområdet.
– Det finns väldigt fina skid- och joggingspår som borde få vara kvar, sa hon.
Anna Holmgren från Naturskyddsföreningen och kollektivtrafikgruppen var inne på samma linje.
– Jag vill att man ska ta till vara på naturen som finns i området och friluftsverksamheten, sa hon.
Men emot bebyggelsen var hon inte.
– Ska man bygga i Sigtuna är det ett bra område, sa hon.
Ebba Holst var en av de yngre besökarna på plats. Hon hade blivit inbjuden av sin pappa Olov Holst, som är oppositionsråd för Moderaterna i Sigtuna kommun.
– Jag vill få den här staden mer social så att man vill vistas här, sa hon.
En annan Sigtunabo på plats var Johan Sylvén. Han var imponerad av den nya planeringsmetoden.
– Jag tror inte att det här är ett spel för galleriet. Nu har man satt mycket fokus på det här och sagt att man ska lyssna. Nu måste man lyssna, säger han.
NCC har nu sagt att man tar med sig alla idéer in i den fortsatta planeringen. I ett rådslag under första kvartalet 2013 ska Sigtunaborna sedan få rösta om man vill att bygget ska äga rum eller inte.