Mellan första januari och sista juni i år anmäldes 384 våldsbrott i Sigtuna kommun. Det visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. I förhållande till antalet invånare i kommunen är det ett av de högsta talen i länet.
Med våldsbrott menas bland annat försök till mord, våldtäkt, grov kvinnofridskränkning och rån. Den allra vanligaste typen av våldsbrott är misshandel.
Nästan 75 procent av alla våldsbrottsanmälningar i Sigtuna kommun som kom in under förra året rörde just misshandel. Vilken typ av våldsbrott som varit vanligast i år är ännu inte offentligt. Men Leif Petersson, statistiker på Brå, säger att misshandel alltid brukar utgöra omkring 80 procent av de anmälda brotten.
Att Sigtuna kommun toppar länslistan är inte nytt för i år. Även förra året placerade sig Sigtuna kommun på plats två över flest anmälda våldsbrott i förhållande till invånare.
Under det senaste tio åren har det bara hänt en gång tidigare.
– Det är ungefär som att du har en inbrottsvåg som sveper över. 2008 hade vi väldigt låga våldstal, så fick vi en peak 2010, säger Pierre Blanc, närpolischef i Märsta.
Men trenden ser ut att hålla i sig. Under årets sex första månader anmäldes sju procent fler våldsbrott än under samma period förra året.
Pierre Blanc vill inte kommentera statistiken från Brå eftersom han själv inte tagit del av de siffrorna. Enligt honom har dock våldet utomhus minskat med ungefär 17 procent under första halvåret.
– Vi var så glada nu för senaste veckan har vi inte haft en enda anmäld misshandel, säger han.
Just våld utomhus är en sådan sak som polisen direkt kan påverka.
– Runt gator och torg, vid krogar, på busshållsplatser, runt pendeltågsstation och så vidare kan vi påverka i och med vår fysiska närvaro. Men det är svårt att påverka våldbrottsförebyggande inne i en familj, säger Pierre Blanc.
På topp 5-listan över flest anmälda våldsbrott i länet finns också Södertälje, Haninge och Huddinge kommuner med. Minst brott av samma typ sker på Lidingö, i Vaxholm och i Nykvarn.