Sigtuna föreslås bli eurokommun
Två kommuner i Sverige har redan infört euron som parallell valuta. Nu vill Folkpartiet göra Sigtuna till eurokommun. I butikerna har det gått att handla med euro i flera år.
- Vi tar emot både euro och dollar om turister vill betala med det. Turisterna som kommer har ofta euro, säger Liselotte Fransson vid Sigtuna Turism.
Foto: Kattis Strömgren
- Sigtuna kommun har en internationell prägel i och med närheten till Arlanda som är Sveriges största arbetsplats och kommunikationscentrum. Det gör oss väldigt lämpliga som eurokommun. Det skulle underlätta för turister, besöksnäring och företag, säger Sune Askaner.
Folkpartisterna vill att euro ska finnas i samtliga bankomater, i dag finns den bara i bankomater på Arlanda. Valutan ska kunna användas överallt i kommunen där det är möjligt - till exempel för att betala taxiresor, restaurangnotor, hotellnätter och varor i de lokala butikerna. Folkpartisterna föreslår även att kommuninvånare ska kunna få ut sin lön, samt betala hyran och räkningar i den europeiska valutan.
- En person som pendlar mycket utomlands i tjänsten kan ha hela sin ekonomi i euro. Hur enkelt det går att genomföra vet jag inte. Men jag tror att det är möjligt, säger Sune Askaner, som helst skulle vilja att euro infördes i hela Stockholms- och Uppsalaregionen.
- Effekten skulle bli större med en eurozon. Mycket talar för att vi får euro som valuta i framtiden. Då kan det vara bra att vi vänjer oss vi det redan nu.
Merparten av handlarna i Sigtuna som UNT talat med är positiva till idén. Att hantera utländska valutor är rutin för de flesta. I och med EMU-omröstningen 2003 gick Sigtuna Turisms vd Camilla Zedendahl runt bland handlarna och förhörde sig om hur de gjorde när turister ville betala med euro.
- De flesta tog redan emot euro och andra var beredda att göra det. Vår utgångspunkt är alltid besökarna och kunderna. Vi har både kommunikationsnavet Arlanda och besöksmagneten Sigtuna i vår kommun och det är viktigt för oss att vara en god värd.
I dag är det upp till handlaren själv om han vill hantera utländska valutor.
- Det är klart att det blir lite besvärligare. Man måste till exempel räkna om priserna, hålla koll på kurser och växla pengarna, säger Camilla Zedendahl.
I turistbyråns butik kan kunderna betala med dollar, svenska kronor eller euro. På Pressbyrån går det bra med dollar, euro, svenska och norska kronor. Att sätta ut varornas pris i flera valutor är däremot inte aktuellt.
- Nej, det har inte varit så stor efterfrågan på det. Men vi räknar alltid om ifall en kund ber om det, säger Camilla Zedendahl.
Socialdemokraterna är dock tveksamma till idén som folkpartisterna planerar att lägga fram vid nästa kommunfullmäktigemöte.
- Visst vore det jättebra att ha den servicen för turister som kommer till Arlanda. Om fler handlare vill ta betalat i euro eller om bankerna vill erbjuda valutan i fler bankomater tycker jag att det är bra. Men steget att låta kommunanställda få ut sin lön i euro eller att kommuninvånare ska kunna betala räkningar i euro är för krångligt, kommunstyrelsens vice ordförande Gun Eriksson (S).
Även om euro skulle införas som en andra valuta i Sigtuna kommun, blir kommunen inte först i landet. I Haparanda har handlarna i stort sett tagit emot euro sedan grannen Finland bytte valuta och vid årsskiftet började skånska Höganäs marknadsföra sig som ett "Eurocity".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!