Siggeforasjön vann badligan förra sommaren

Barn badar ofta oavsett temperaturen i vattnet, men för vuxna brukar det krävas lite varmare vatten för att badsuget ska vakna. Det som påverkar temperaturen i baden mest är vindarna, lufttemperaturen och solstrålningen.

Foto:

Uppsala2009-06-17 00:01
Solen värmer upp sjöar och hav både direkt med sina strålar och indirekt med den uppvärmda luften. Vinden får vattnet att cirkulera, men det är skillnad på hur olika vindar påverkar. Pålandsvind påverkar inte temperaturen så mycket. Men om det blåser ut från land, tar vinden med sig det uppvärmda ytvattnet så att det kallare bottenvattnet stiger upp till ytan.
Detta fenomen är märkbart på en badplats som Ängskärs havscamping, vid öppet hav på Hållnäshalvön i Norduppland. Campingen har en liten vik, flera sandstränder och klippor. Långt borta skymtar Örskärs fyr på norra Gräsö.
Förra året låg Ängskärs havscamping sist i temperaturligan, det vill säga de tolv bad som UNT rapporterar från. Snittet låg på 17-18 grader.
- Ja, det är lite friskt här ute, säger Staffan Callerud som har arrenderat badet i 13 år.

Förra året var det ingen vidare badsommar, konstaterar han.
- Bara det kommer upp lite sydvästliga vindar så drar det varma ytvattnet ut, säger Staffan Callerud.
Siggeforasjön är något helt annat. Den ligger norr om Järlåsa, nordväst om Uppsala. Sjön är liten, bara 4,5 kilometer i omkrets. Den är också grund. Bortsett från ett djuphål på elva meter ligger bottendjupet på 4-5 meter och stranden är långgrund.
- Mitt i sommaren är sjön så uppvärmd så då spelar det inte någon roll om det blåser ut eller in. Det har mest betydelse på våren, säger Fredrik Lundevall.
Han bor i närheten och har just tagit över Siggefora bad och camping tillsammans med Fredrik Bergström, son till den förra ägaren.

Vill man bada varmt ska man alltså välja en grund liten sjö.
Men den som bastar först kan njuta även av kalla bad. Äng­skärs havscamping har just byggt en vedeldad fyra stjärtars bastu längst ut på sin egna lilla halvö, ifall det blir ännu en dålig badsommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om