Uppsalabon Shawder Rasheds mormor lades in på Akademiska sjukhuset med blodförgiftning för två veckor sedan. När hon kom in testades hon negativt för corona.
Nyligen skulle Shawder Rashed hämta sin mormor från sjukhuset. Men hon fick vända i dörren. Ett nytt coronatest skulle göras och när svaret kom visade det sig att mormorn var smittad.
Detta trots att hon legat på ett enskilt rum under tiden på sjukhuset och inte tagit emot besök.
– Det var där hon blev smittad, menar Shawder Rashed.
Smittan ska ha kommit från vårdpersonal som burit på coronaviruset, enligt information som hon har fått från avdelningen. Shawder Rashed är kritisk till att hennes anhöriga har tagits omhand av anställda utan skyddsutrustning.
– Det är inte personalens fel. Det är verksamhetens fel att man ens skickar in personal utan skyddsutrustning i det här läget, till sköra personer som ligger på en akutmottagning, säger hon.
Shawder Rashed har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hennes mormor har än så länge lindriga symtom.
– Hon kanske klarar sig men nästa person kanske inte gör det, säger hon.
Enligt en anställd på sjukhuset med insyn på den aktuella avdelningen kan ytterligare en patient ha smittats av den hen delade rum med. Båda fallen upptäcktes först efter att de legat inne en tid och smittkällan är därför oklar. Flera som jobbar med avdelningen har också varit sjuka i bekräftad covid-19, enligt källan, som menar att fler borde testas för coronaviruset. Både sjukvårdspersonal och patienter.
– I princip borde man testa alla, säger den anställda.
Chefsläkaren Johan Lugnegård säger att det inte finns någon okontrollerad smittspridning på sjukhuset. Däremot finns det enligt honom en handfull tillfällen där en patient visat sig ha covid-19 först senare, när de legat på en vanlig avdelning. De har då i stället fått vårdas som smittade.
– Den här sjukdomen är väldigt lurig. Patienter som har helt andra symtom visar sig i ett senare skede vara covid-positiva, säger chefsläkare Johan Lugnegård.
Eftersom vi nu har en allmän smittspridning i samhället går det inte att veta om de har smittats av en annan patient, av vårdpersonal eller om de bar på smittan redan innan de lades in.
– I enstaka fall har vi fått in covidsmitta på avdelningar där vi egentligen inte skulle ha det. Det är förstås väldigt olyckligt, säger Johan Lugnegård.
Testkapaciteten är nu inga problem utan räcker till alla som enligt riktlinjerna ska testas. Det rör sig bland annat om misstänkt smittade patienter och vårdpersonal som är hemma med symtom och som skulle kunna jobba om de är konstaterat friska.
Att testa alla skulle inte vara möjligt, enligt Johan Lugnegård, och riskerar dessutom att ge en falsk trygghet.
– Det är en ögonblicksbild över hur det ser ut i dag, imorgon kan läget vara ett annat. Och att testa all personal varannan dag faller på sin egen orimlighet, säger han.
Som UNT berättat söker färre vård för hjärtinfarkt, av rädsla för att smittas av corona. Johan Lugnegård understryker vikten av att söka vård vid svåra sjukdomssymtom.
– Det är mycket farligare att vänta hemma med pågående bröstsmärta än att åka in till sjukhuset. Vi har kapacitet att ta hand om dem, man ska absolut inte sitta hemma med allvarliga tillstånd för att man är rädd för att komma in, säger han.