SGU kartlägger grundvattnet i åsarna

Trots moderna hjälpmedel som GPS och satellitnavigering blir det en hel del "sakletande" när SGU i Uppsala ska kartklägga grundvattnet i Uppsala-, Vattholma- och Järlåsaåsarna.

Anders Karlhagen undersöker en vattennivå.

Anders Karlhagen undersöker en vattennivå.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-04-20 11:06
Vi träffar geologen Andreas Karlberger vid Sanda före detta grustag norr om Röborondellen i Uppsala. Där ska han kontrollera flera grundvattenrör som ska finnas nedborrade i åsen. Rören finns markerade på en karta, men att hitta dem i verkligheten är en helt annan sak.
- De blåmarkerade rören bör vara enklast, eftersom de är avvägda. Att leta reda på de röda kan vara svårare, säger han och pekar på kartan. Från Fredrikslund i söder till kommungränsen i norr finns rader av blå och röda prickar med nummer längs Uppsalaåsen. Sak samma med Vattholmaåsen liksom med Järlåsaåsen.

Uppgifterna om var rören ska finnas kan vara mer eller mindre opålitliga. En del kommer från väldigt gammalt material. Åtskilliga rör kan ha tagits bort eftersom de varit i vägen eller körts söder av traktorer och skogsmaskiner.
- Ibland kan jag få leta ganska länge, trots GPS-en, säger han. Gamla grustag som restaurerats och planterats med tallskog är besvärliga. Samma sak gäller hyggen.
På några avsnitt är det ont om prickar längs de tre grusåsarna.
- Om det fattas information eller om rören är borta på några intressanta avsnitt får vi åka ut med vår borrbuss och sätta ned nya rör så vi får en heltäckande bild.
Dagens första anhalt är åsen nära elljusspåret vid Röbo. Ett på kartan blåmarkerat rör ganska nära gamla E4:an lyckas Andreas Karlberger inte hitta, trots mätning med GPS och viss terrängkörning. Den översiktliga kartan är inte tillräckligt detaljerad för att han ska kunna leta vidare.
- I bebyggelse nära stan är det ofta svårast, säger han och kör vidare.

Två andra grundvattenrör är markerade på kartan lite längre norrut längs elljusspåret. Vi passerar ett rör som inte ens är inritat och hittar vårt mål i en åkerkant. GPS-positionen stämmer precis.
Anders Karlberger skruvar av locket med rörtång och sänker ned måttbandet. En pipsignal slår larm när lodet når vattenytan. Här ligger grundvattennivån på 9,03 meters djup. Botten får han mäta in på känn, när lodet lägger sig ned.
I tilltagande strilregn och snålblåst skriver han in uppgifterna på en blankett, mäter rörets höjd över marken och noterar exakt position på GPS. För att avväga hur många meter över havet som röret topp finns på krävs merta avancerad utrustning. Det blir en senare uppgift. Dagens första uppgift kan prickas av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om