"Sexuellt mörker i Sverige"

Om funktionshindrades rätt till ett kärleksliv var temat för konferensen "Jag har lust" på Uppsala konsert och konferens.

Under onsdagen genomfördes gruppsamtal bland deltagarna i konferensen Jag har lust. Synpunkter och önskemål sattes upp på väggen.

Under onsdagen genomfördes gruppsamtal bland deltagarna i konferensen Jag har lust. Synpunkter och önskemål sattes upp på väggen.

Foto: Jens Flyckt

Uppsala2017-10-25 17:15

Under två dagar arrangerade föreningen Kulturparken en konferens för intellektuellt funktionshindrade personer med LSS-beslut, personal och expertis på Uppsala konsert och kongress.

Magnus Lindén från föreningen Kulturparken säger de jobbar för en samhällsförändring ur deltagarperspektiv.

– Det handlar sex, kärlek och relationer för personer med LSS-beslut. Det vi kommer fram till kommer skickas till kommunen, myndigheten och riksdagen, säger Magnus Lindén.

Konferensen började i tisdags med överraskningar, korta tal och teaterpjäsen Par i trubbel. Under onsdagen genomfördes bland annat workshops med olika teman, gruppsamtal och föreläsning av Jens Rydström som är professor i genusvetenskap vid Lunds universitet.

Magnus Lindén säger att de problem som diskuteras innebär ett stort lidande för de drabbade.

– I Sverige förnekas personer med LSS-beslut ett kärleksliv. Det är samhället som är problemet. Om två personer som bor på skilda boenden vill sova över hos varandra så får de inte det. Det saknas helt enkelt rutiner på gruppboendena. Jag tror att alla människor håller med om att relationer är det viktigaste i livet och för personer som fråntas den rättigheten blir lidandet stort, säger han.

Närmare tvåhundra personer från hela landet kommer att gästa konferensen.

Jens Rydström pratar om ett sexuellt mörker i Sverige och säger att Danmark kommit mycket längre i frågan om funktionshindrades rätt till kärlek och sex. Han och kollegan Don Kulick har forskat i ämnet.

– Från 1960-diskuterades den här frågan i Sverige och Danmark. Men på 1980-talet blev frågan närmast tabu medan man i Danmark skapade nationella riktlinjer för funktionshindrades rätt till sex och samlevnad, säger Jens Rydström.

Mycket har visserligen hänt i Sverige till exempel tillkomsten av LSS - lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Men LSS har brister, menar Jens Rydström.

– LSS var en fantastik reform. Men det står inte ett ord i direktivet om funktionshindrades rätt till kärlek, intimitet och relationer. Det blev aldrig en politisk fråga i Sverige. Det är idag tabu och inget som politikerna vill ta tag i, säger han.

Men han ser ändå en ljusning.

– Den här konferensen som Kulturparken arrangerar ger hopp och det är ett tecken på en förändring. Men det sker på gräsrotsnivå. På riksdagsnivå diskuteras inte frågan, säger Jens Rydström.

Fotnot. Konferensen Jag har lust är en avslutning av arvsfondsprojektete Rätten att leva mitt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!