Det hela tar sin början i slutet av juni. På Sverigedemokraternas Facebooksida för Älvkarleby, som administreras av företrädare för kommunens näst största parti, diskuterar de lokala partimedlemmarna ekonomi och politik med medborgarna.
Kurt Törnblom, gruppledare för SD i Älvkarleby, har skrivit ett inlägg om ett förslag om att sänka priset på vatten i kommunen. Och får svar från Theodor Bergström, boende i Älvkarleby kommun, som anser att förslaget är ogenomtänkt: ”Kurt med två personliga konkurser bakom sig, låt oss enas om att ekonomi inte är hans starka sida.”.
Inom en timme publiceras tre svar av användaren ”Sverigedemokraterna Älvkarleby”. Det första inlägget består av en bild med texten ”Happy Pride Month”. Det andra inlägget är svårläst på grund av alla språkliga felaktigheter men lyfter fram att det bara rör sig om en konkurs. Det tredje inlägget påpekar, med liknande språkliga misstag som inlägget innan, att Theodor Bergström bor med en man som han ska ha träffat på nätet. I dag finns endast det andra inlägget kvar.
– Det var inte jag som skrev det om homosexuella. Jag skrev det andra inlägget där jag påtalade att det var lögn om min konkurs. Jag känner inte ens igen karln, säger Kurt Törnblom.
Totalt har åtta personer inom SD rätt att skapa och ta bort inlägg på Facebook-sidan, berättar Simon Alm, distriktsordförande för SD Uppland. Utöver Kurt Törnblom är han en av dem. När Simon Alm får se skärmdumpar på de borttagna inläggen väljer han att ringa runt till samtliga som har moderatorsrättigheter i gruppen, men ingen tar på sig publiceringen.
– Det innebär såklart att en skugga faller på alla som skulle kunna ha publicerat inlägget, inklusive mig själv, konstaterar Simon Alm som säger att han själv inte har publicerat inläggen.
När ett inlägg har blivit borttaget går det inte att se vem som har publicerat det, således kan ingen ställas till svars, säger Simon Alm. Han hoppas dock att hans rundringning har fungerat som signal till partiets representanter i Älvkarleby.
– Genom att jag ringer upp så har alla fått budskapet att det inte är bra och att vi förväntar oss att det inte upprepas. Vi kan inte ha det så att det skrivs kommentarer som ingen sedan vill kännas vid, säger Simon Alm.
Vad som skulle hända om någon tog på sig publiceringen kan han inte svara på.
– Vi har inga fasta riktlinjer för enskilda situationer, utan försöker se till hela händelseförloppet och omständigheterna.
Theodor Bergström är, trots att det inte går att belägga,själv övertygad om att Kurt Törnblom är den som har skrivit inläggen då alla är publicerade inom samma timme, med samma svårlästa svenska och för att han upplever att Kurt Törnblom har svårt för att bemöta kritik.
– Att jag träffade min man på nätet, vad har det med saken att göra? Det känns som ett försök till skrämseltaktik där Kurt vill säga: ”Jag vet vem du är”, säger Theodor Bergström. Kurt Törnblom förnekar bestämt att han har skrivit det första och tredje inlägget som kommenterar Theodor Bergströms sexuella läggning, men medger att han skrev det andra om konkursen.
– Det jag såg överraskade inte mig i sig, men däremot att ordföranden i ett politiskt parti beter sig som ett litet barn, säger Theodor Bergström om inlägget.
Kurt Törnblom säger till tidningen att han inte känner Theodor Bergström personligen, men känner igen hans namn från tidigare inlägg på Facebook.
Fyra dagar efter att Theodor Bergströms sexuella läggning blev ett slagträ i debatten hamnade Kurt Törnblom i blåsväder då SVT publicerade en granskning där det konstaterades att han har fått ut över 400 000 kronor i arvode under mandatperioden för sin roll som gruppledare, fast han inte har gått på något gruppledarmöte. I SVT-inslaget uttalar sig Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun, kritiskt och menar att Kurt Törnbloms frånvaro är ett demokratiproblem.
Kurt Törnblom går med på att besvara kritiken i en intervju med UNT men svarar sedan inte under avtalad tid. I stället väljer han att publicera en längre text på partiets lokala Facebook-sida, där han förklarar att hans frånvaro grundar sig i att han har dragits med en sjukdom under mandatperioden. I samma inlägg skriver han att han upplever sig ha utsatts för en häxjakt av Socialdemokraterna.
– Socialdemokraterna lyfter inte att jag har god närvaro i Kommunfullmäktige. När jag har varit borta så är det ju för att jag har varit sjuk, säger Kurt Törnblom.
Kurt Törnblom har sedan dess publicerat tre inlägg på SD:s lokala Facebook-sida under partiets avsändare, samtliga med Marie Larssons porträttbild och där hennes arvode och privatekonomi ifrågasätts.
Marie Larsson menar att Kurt Törnblom och SD har skiftat fokus från sakfrågan och gjort den personlig.
– Jag svarade SVT att jag tyckte att Kurts frånvaro är ett demokratiproblem. Om man är sjuk så får man skaffa en ersättare, säger Marie Larsson.
Kurt Törnblom, som ju själv tycker att han känt sig utsatt, tycker inte att han driver en egen häxjakt på partiets Facebook-sida utan att inläggen är befogade.
– Ja, eftersom det var socialdemokraterna som satte igång det här. Jag vill att folk ska få reda på hur de beter sig i byn, säger Kurt Törnblom och konstaterar att ”det har varit lugnt från dem efter att vi skrev tillbaka om hur mycket de tar ut i arvode”.
Även Simon Alm anser att inläggen är befogade då de nyanserar debatten.