Sexualundervisningen hänger på eldsjälar

Alla elever har rätt till undervisning i sex- och samlevnad, men inom särskolan är bristerna stora i ämnet.

Sex och samlevnad. Personal i särskolan och på gruppboenden vill skydda, hjälpa och stötta ungdomarna, men de behöver utbildning och handledning, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson.

Sex och samlevnad. Personal i särskolan och på gruppboenden vill skydda, hjälpa och stötta ungdomarna, men de behöver utbildning och handledning, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson.

Foto:

Uppsala2015-05-16 09:00

Det finns tjejer med intellektuell funktionsnedsättning som tror att mens är en dödlig sjukdom eller har med funktionsnedsättningen att göra. En del killar vet inte varför snoppen blir hård.

– Kroppsliga förändringar kan väcka ångest om man inte förstår dem, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson.

Hon har arbetat som skolkurator i särskolan och är socionom, sexolog och professor i hälsa och samhälle på Malmö högskola.

Det finns ingen kartläggning av hur sex- och samlevnadsundervisningen fungerar inom särskolan, men studier tyder på att det fortfarande finns brister.

– Det hänger på eldsjälar, en rektor som prioriterar det här eller en stad som har resurser, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson.

Normalbegåvade ungdomar kan i större utsträckning själva skaffa kunskap eller fråga varandra. Det är knepigare för elever i särskolan. De uppfattar inte heller outtalade normer. Därför är det egentligen ännu viktigare att de får undervisning i sex- och samlevnad. Men det är också svårare. Variationen är så stor i en särskoleklass. Eleverna befinner sig på väldigt olika intellektuell nivå.

Den största utmaningen är att möta eleverna där de är, menar Charlotta Löfgren-Mårtenson.

– Unga med intellektuell funktionsnedsättning som är i gränslandet vill ha partners i normalpopulationen. I samma grupp kan det gå någon som har grova fysiska funktionsnedsättningar och inte når sin egen kropp. Man måste se till varje elevs specifika livsvillkor, säger hon.

Sedan får man inte glömma att dessa ungdomar har livserfarenheter och inte kan bemötas som barn, även om den intellektuella nivån kanske motsvarar en femårings.

– Där är utmaningen att lyssna med respekt och lyhördhet och tänka att man själv har lika mycket att lära i mötet, säger Charlotta Löfgren-Mårtenson.

Hennes erfarenhet är att det är bra att prata i mindre grupper om hur det känns när man blir kär och om att kroppsliga och känslomässiga reaktioner är allmänmänskliga. Sedan finns en till viktig aspekt:

– Sexualundervisningen i stort är heteronormativ, men det är ingenting mot vad den är i särskolan! Det är viktigt att synliggöra att det är helt okej att bli kär i någon av samma kön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om