"Sextrakasserier och antisemitism – men skolan agerar inte"

Kunskapsgymnasiet i Uppsala har problem med sextrakasserier och antisemitism. Det hävdar det tidigare elevskyddsombudet Albin Bolund som nu anmält skolan till Skolinspektionen. Skolan är en av Sveriges mer otrygga gymnasier, enligt en nationell undersökning.

"Om inte skolan får stopp på sextrakasserierna lyckas man ju inte upprätthålla en trygg skolmiljö, vilket de får pengar för att ha", säger Albin Bolund.

"Om inte skolan får stopp på sextrakasserierna lyckas man ju inte upprätthålla en trygg skolmiljö, vilket de får pengar för att ha", säger Albin Bolund.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2024-11-14 05:00

Nyheten i korthet

  • Kunskapsgymnasiet i Uppsala anklagas för att inte hantera sextrakasserier och antisemitism, enligt tidigare elevskyddsombudet Albin Bolund.
  • Skolan rankas som en av de minst trygga gymnasieskolorna i Sverige, baserat på en undersökning från Skolinspektionen.
  • Skolans rektor hävdar att skolan utreder alla rapporterade incidenter och följer skollagens konsekvenstrappa.

– I skollagen står att alla elever har rätt till en trygg skolmiljö. Men så är det inte på Kunskapsgymnasiet, säger Albin Bolund.

Kunskapsgymnasiet i Uppsala är en friskola med cirka 190 elever. Albin Bolund var elev där fram till i våras när han tog studenten. Eftersom han också var elevskyddsombud har han suttit i möten med skolledningen om händelser som involverar bland annat våld och trakasserier.

– Under min skoltid hade skolan tre olika rektorer. Ingen har agerat tillräckligt, så problemen har kunnat fortsätta, säger han.

undefined
Kunskapsgymnasiet i Uppsala är en friskola med cirka 190 elever och håller till på Dag Hammarskjölds väg.

Skolinspektionen gör regelbundet enkäter bland elever och personal på såväl kommunala som fristående skolor. I den senaste undersökningen, som är från våren 2023, får Kunskapsgymnasiet låga poäng vad gäller trygghet: av Uppsalas 24 gymnasieskolor är det bara en (Ekebygymnasiet) som får en sämre siffra.

I enkäten har elever bland annat fått svara på hur trygga de känner sig på skolan och om de kan vara sig själva. Även lärare har fått ange hur trygga de upplever att eleverna är. Sett till hela Sverige hamnar Kunskapsgymnasiet på plats 732 av 781 av landets gymnasieskolor vad gäller trygghet.

Ett av problemen på skolan är sextrakasserier mot tjejer, uppger Albin Bolund. Det intygas av en tjej på skolan, som berättar för UNT om hur en del killar kan kommentera hennes kropp.

– De kan till exempel ropa saker åt mig eller säga nåt om hur min rumpa ser ut.

Hon berättar att hon på grund av sådana kommentarer helt skippat idrottslektionerna.

– Jag berättade för en lärare om det här, men inget hände.

undefined
"Om jag hade judisk börd skulle jag inte känna mig trygg på skolan, säger Albin Bolund, som tidigare var elev och elevskyddsombud på Kunskapsgymnasiet.

Albin Bolund uppger att det på skolan också finns antisemitism, som visar sig genom att elever öppet säger negativa kommentarer om judar.

– Om jag hade judisk börd skulle jag inte känna mig trygg på skolan, säger han.

Under Albin Bolunds år i skolan inträffade flera misshandelsfall, varav minst två har polisanmälts. UNT har tagit del av två misshandelsfilmer som cirkulerat på sociala medier, varav en skedde precis utanför skolans entré och involverade ett tiotal elever. 

– I våras när en elev misshandlades med ett tillhygge blev förövarna avstängda i två veckor, sedan kom de tillbaka. Så killen som blivit misshandlad tvingades ju gå med de som misshandlat honom. Det skulle aldrig hända på en arbetsplats.

undefined
Utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S), reagerar starkt på det Albin Bolund berättar. "Alla Uppsalas barn ska ha en trygg och bra skolgång. Men vi har ingen aning om vad som händer i friskolorna."

Albin har själv blivit hotad i skolan. En gång stod en lärare bredvid och hörde allt – men sa inte till eleven. Det är själva grundproblemet, menar han: att de som hotar, trakasserar och stör får fortsätta.

– Jag tror att lärarna och skolledningen själva är rädda för de här eleverna. Men om du sextrakasserar tjejer eller misshandlar folk, då har du inget i skolan att göra enligt mig.

Albin Bolund känner fortfarande elever på skolan. När han fick höra om nya sextrakasserier skickade han in en anmälan till Skolinspektionen där han beskriver missförhållanden på skolan. 

undefined
"Alla medarbetare tar kränkningar på allvar och agerar", säger Kunskapsgymnasiets rektor Hoda Kasim Malla, som varit skolans rektor i ett år.

Hoda Kasim Malla är rektor på Kunskapsgymnasiet sedan hösten 2023. Hon håller inte med om att skolan blundar för kränkningar. Tvärtom utreder man allt, säger hon.

– Är det något som ska polisanmälas gör vi det på en gång. Och vi följer skollagens konsekvenstrappa, det kan handla om skriftliga varningar eller avstängning.

En tjej vittnar om att hon berättat om sextrakasserier utan att något hänt?

– Självklart agerar vi så att elever får rätt till utbildning och känner sig trygga. Det har vi gjort även i det fallet, säger Hoda Kasim Malla, som uppger att hon inte kan uttala sig mer specifikt i ett enskilt fall.

Varför får skolan så lågt betyg på trygghet?

– Jag var inte rektor när undersökningen gjordes. Generellt kan det finnas småtjafs mellan eleverna, det kan vara en del av det och sådant jobbar vi aktivt med. Men jag har jobbat på andra skolor och tycker inte att det är mer otryggt här. Men vi är en liten skola och då märker elever kanske lättare när något händer.

Finns det antisemitism på skolan?

– Det som beskrivs låter förfärligt och det är klart att det är oroande om elever uttrycker sådant. Allt kommer ju inte till vår kännedom, men när vi får reda på något agerar vi.

Finns det problem med värderingar på skolan?

– Det ser vi ju i hela samhället att vi behöver stärka ungdomar i demokratiska värderingar, det går som en röd tråd i hela vår utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!