Videon är inte längre tillgänglig
– Det senaste året har vi sett hur skadegörelsen ökar. Hela Uppsala är drabbat, men de västra delarna har haft mest problem, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
"Ingen reklam, tack" och "reklamfri stad" är slagorden som klottras mest frekvent - något som reklamföretaget som står för reklamskyltarna, beklagar.
– Då ser man bara ena sidan av myntet. Reklamskyltarna finansierar staden med busskurer, offentliga toaletter och utemöbler. Dessutom finns ofta viktig samhällsinformation på skyltarnma. Klottret förstör för kommunivånarna, säger Malin Otterström på JCDecaux.
Skadegörelsen har en prislapp. Krossade rutor och klotter kostar kommunen 300 000- 400 000 tusen kronor årligen, bedömmer Sampo Hinnemo, trafikplanerare på Uppsala kommun. Men då är inte de reklamfinansierade skyltarna inräknade. En enda glasruta i en kur kostar omkring 2 000 kronor att byta ut.
– Tyvärr finns det personer som tycker det är häftigt att krossa glas. Det är synd för det slår ju tillbaka eftersom det blir du själv, grannen och din kompis som får vara med och betala för skadorna, säger Sampo Hinnemo.
Att byta ut glaset till okrossbar plast låter som en relativt enkel åtgärd, men inte heller det håller skadegörarna borta.
– Vi hade plastrutor på Upptågets stationer. Men folk kom på att det går att förstöra det också, genom att värma plasten med eld. Då ger den med sig och blir förstörd, säger informationschefen på UL, Sture Jonsson.
Man har dessutom provat en variant med metallnät i busskurerna.
– Men det ger inget bra väderskydd och ser dessutom väldigt trist ut. Genomskinligt material är det bästa ur funktionssynpunkt, säger Sture Jonssson.
Sampo Hinnemo på kommunen är av samma åsikt.
– Genomskinligheten är viktig för att bussförare och personen i kuren ska kunna se varandra på håll. Det handlar om trygghet. Dessutom är glasrutor lättare att göra rena vilket gör att stadsbilden blir trevligare. Plasten suger åt sig klottret mer, och då blir saneringskostanderna dyrare, säger han.
Skadegörarna åker sällan fast för brott - eftersom de är svårgripna.
– Men i somras grep vi en ung kille som klottrade i Eriksberg. Det krävs att vi tar dem på bar gärning, därför vill vi gärna att allmänheten tipsar oss om man ser skadegörelse, säger Lisa Sannervik.