Sexor i Bälinge behöver inte flytta
Bälingskolans sjätteklassare kommer inte att behöva flytta till Björklinge skola. Det framkom vid barn- och ungdomsnämndens sammanträde på torsdagen. Däremot blev det inget klargörande kring Gottsundaskolans framtid.
Ett förslag i planen har varit att flytta Bälingeskolans sjätteklassare till Björklinge kyrkskola. Det för att få plats med nya förskoleplatser. Men efter nämndsammanträdet i går kom nya besked.
- Vi har avfärdat Bälinges sjätteklassares flytt till Björklinge. Det går att lösa så att både skola och förskola får plats, säger Cecilia Forss (m), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
Men för grundskolorna i Gottsunda-Valsätraområdet blev det inget besked. Enligt lokalförsörjningsplanen ska Treklangen, den del av Gottsundaskolan som inrymmer årskurs 1-5, läggas ned. Under den medborgardialog som hölls förra veckan i Gottsundaskolans matsal var det flera som reagerade över förslaget. Cecilia Forss sa i UNT att föräldrarna skulle få rakare besked efter nämndens sammanträde. Men så blev det inte.
- Vår arbetsinriktning är att behålla Treklangen. Men vi kan inte ge ett löfte. Vi måste få in synpunkter från alla områden innan vi fattar ett beslut, säger Cecilia Forss.
2 april hålls den sista medborgardialogen. Drygt tre veckor senare hålls nästa sammanträde i barn- och ungdomsnämnden. Då kan det bli beslut i frågan om Treklangen. Om det blir besked för andra nedläggningshotade skolor, som Bäcklösaskolan, Jumkils skola och Lyckeboskolan i Storvreta återstår att se.
- Gottsunda måste få ett besked och jag hoppas att vi kan ta ett beslut vid nästa sammanträde. Vi kommer att ta en hel del andra beslut då också men många är att det utreds vidare, säger Cecilia Forss.
BAKGRUND
Det har blivit färre barn i grundskolan och fler barn i förskolan i Uppsala kommun de senaste åren.
Därför har Fastighetsnämnden genomfört en kartläggning av lokaler och lokalbehov som resulterade i den så kallade lokalförsörjningsplanen. I förslaget finns förändringar som innebär att vissa skolor blir förskolor och att vissa skolor läggs ned.
8 februari i år fastställdes lokalförsörjningsplanen och överlämnades till Barn- och utbildningsnämnden och ungdomsnämnden, den nämnd som ska besluta om hur och när åtgärdena i planen ska genomföras.
Sedan slutet av februari och fram till 2 april genomför kommunen medborgardialoger i tio områden som drabbas av förändringarna. Genomförda dialoger redovisas på kommunens hemsida, www.uppsala.se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!