Sexexperten redo för frågor
Uppsalabon Suzann Larsdotter är vår nya expert på Sex & samlevnad. Från och med i dag tar hon emot läsarfrågor här på unt.se.
Foto:
- Rent formellt är jag auktoriserad socionom och snart har jag tagit min magisterexamen i sexologi. Har bara D-uppsatsen kvar och den handlar om kvinnor som har sex med kvinnor & sexuellt överförbara sjukdomar.
Varför valde du det ämnet?
- Det finns väldigt lite kunskap och information om vilka könssjukdomar som är överförbara mellan kvinnor. Barnmorskor och sjukvårdspersonal vet ofta för lite och det kan till exempel leda till att de inte tar cellprov på kvinnor som uppger att de är lesbiska. Och så är det lite av min mission.
Mission?
- Ja, att informera om KSK, kvinnor som har sex med kvinnor, och det behöver inte innebära att de är lesbiska, precis som män som har sex med män inte behöver vara homosexuella.
Vad gör du till vardags?
- Förutom att jag pluggar sexologi i Malmö är jag hiv- och hälsohandläggare på RFSL-förbundet och jobbar med hivprevention. Och så föreläser jag. Nyss kom jag från Katedralskolan där jag pratade om kukkunskap, fittfakta och sexuellt överförbara sjukdomar.
Vad tyckte eleverna där?
- Jo, efteråt kom några fram och tyckte att det var bra att jag pratade på deras vis. Och så tror jag att de gillar att jag aldrig moraliserar. Jag säger bara att det ska kännas bra i magen och att var och en ska ha sin egen sexualmoral, så länge det inte skadar andra.
Jag minns dig från när du var med i såpan Baren. Varför var du med där?
- Ha, det var 2001 och jag såg det som världens chans att få sprida mitt budskap på bästa sändningstid.
Vad hände efteråt?
- Jo, då tog jag chansen att åka ut i skolorna och prata om jämställdhet.
Vad tror du att du kommer att få för slags frågor från UNT:s läsare?
- Tja, orgasm och erektion kommer det nog att handla mycket om. Och kanske bristen på lust, som är ett stort och vanligt problem i samhället i dag.
Vad vill du helst ha för slags frågor?
- Det ska bli spännande att se vad jag får. Men gärna sexualbejakande frågor om vad som kan vara skönt, det behöver ju inte bara handla om svårigheter utan också om hur man kan få det bättre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!