När en man tappar erektionen är det uppenbart.
När en kvinnas könsorgan inte är blodfyllt märks det inte lika tydligt och när kvinnors ”erektion” uteblir, när slidan inte är svullen, genomlider många samlag ändå, även om det gör ont.
– De känner krav på sig att leverera in-och-ut-sex, säger Elin Lundberg, kurator och familjebehandlare på Sävja ungdomsmottagning i Uppsala.
Det är vanligt att unga flickor som kommer till mottagningen tror att deras underliv är defekt för att det gör ont.
– De känner sig värdelösa, berättar Elin Lundberg.
Då ställer hon frågor om hur sexet går till, om flickan känner sig trygg, om partnern bryr sig om henne.
Sex är ett virrvarr av normer och värderingar, upphetsning, rädsla, anknytning och relationer.
Elin Lundberg har lång erfarenhet av att träffa kvinnor som lider av samlagssmärta. I mötet med sina unga klienter har hon saknat en självhjälpsbok, så hon skrev en själv. Den kommer ut senare i november och heter Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont.
Ibland frågar hon om tjejen vill ta med sig sin pojkvän till mottagningen så att de känner att det är ett gemensamt bekymmer och att de kan hjälpas åt.
– Det är otroligt hjälpsamt om partnern är lyhörd och omtänksam.
År 1999 svarade över 3 000 kvinnor på en svensk enkät i samband med att de lämnade cellprov. Drygt 9 procent uppgav att de hade samlagssmärtor. I åldersgruppen 20–29 år var de ännu fler, 13 procent.
Om en kvinna har samlag fast slidan inte är svullen och fuktig kan det leda till en smärtcirkel som gör att besvären förvärras. Man blir rädd för att det ska göra ont igen. Då drar slidan automatiskt ihop sig i kramp och då gör det ont när något trycks in där.
Till slut kan man utveckla ett kronisk smärttillstånd som kallas vestibulit och ger smärta vid beröring av de yttre delarna av könet, vulvan.
– Det gäller att bryta den onda cirkeln, att försätta sig i ett lugn, säger Elin Lundberg.
Hon tar fram en tung hjärna av plast.
– I love hjärnan, säger hon och klappar på den.
Reptilhjärnan sköter automatiska funktioner som blodtillströmning i slida och penis. Det limbiska systemet i mitten sköter känslorna. Cortex, den främre delen, är tankehjärnan.
– När man blir rädd kopplas först tankehjärnan bort. Och blir man riktigt rädd kopplas även känslorna bort. Kvar blir bara rädslan och då kommer krampen i slidan. Reptilhjärnan beordrar stängning, förklarar Elin.
Om man är rädd kan man inte samtidigt vara upphetsad, det är inprogrammerat för att vi ska överleva. Tänk dig att ni ligger med varandra på savannen och det kommer ett lejon...då måste rädslan ta över.
Det kan räcka att det gjort ont en gång under ett samlag för att man ska vara rädd att det ska hända igen, och få fortsatta besvär. Omedvetet minns hjärnan och kroppen smärtan. Nästan all vestibulit börjar med slidkramp, enligt Elin Lundberg.
När hon ska förklara hur allt hänger ihop använder hon sig också av plasttallrikar i olika färger. Den gröna tallriken symboliserar lugna och trygga sexpartners med blodfyllda könsorgan. Den blå tallriken är nyfiket utforskande, glädje och spänning.
– När dessa två samspelar kan man sexa loss och ha det bra, säger Elin Lundberg och lägger på den lila tallriken som föreställer sex som belönar hjärnan med dopamin, njutning och glädje.
Men om den orange tallriken, stresshormonerna, få komma in på banan kan man inte samtidigt vara sexuellt upphetsad.
– Båda behöver ha inställningen att sex är ömsesidigt och bygger på tillit och respekt. Annars finns risken att man gör varandra illa, säger Elin Lundberg.
Det gäller också att ha kunskap om hur kroppen fungerar.
– Många ungdomar vet att det ska vara vått, och får för sig att med en klutt glidmedel är allt bra. Men för stötdämpningen behöver det vara svullet också, förklarar hon.
Något annat som många inte känner till är att bara två av tio kvinnor får orgasm av enbart samlag.
– Penis i slida leder för de flesta kvinnor inte till någon raketresa direkt. När vi träffar elever i årskurs åtta blir de genuint chockade och bekymrade när de får veta det, berättar Elin Lundberg.
Kroppen behöver tid att ställa in sig på sex.
I mötet med ungdomarna använder hon sig även av gosedjur. Figurerna illustrerar olika känslor och reaktioner kopplade till hur hjärnan fungerar. Den gröna Hulken är slidkrampen, när reptilhjärnan tar över. I en av korgarna trängs Bamse, Lille Skutt och Skalman.
– I boken är de omgjorda till en vårdhund, en kanin och en sköldpadda för att förlaget Egmont Kärnan inte ska stämma mig, säger Elin Lundberg och skrattar.
Vårdhunden (Bamse) symboliserar samarbete. Kaninen är känslostyrd och rädd när något verkar farligt. Sköldpaddan biter ihop och ”ligger”, fast det gör ont.
I en annan korg sticker en storögd surikat upp. Den är vaksam på smärtan, som konkurrerar ut lusten och glädjen.
– Det händer att tjejer tar upp surikaten och gosar med den. Den är en del av henne, en sårbar del, berättar Elin.
Hon tror att alla kvinnor någon gång har upplevt att det känts mindre bra under ett samlag, med det är inte något vi pratar om. Man kan ha världens snällaste partner, som varken är självisk eller elak, men krampen kommer ändå. Ett sätt att minska lidandet är acceptans, att utforska olika former av icke-penetrerande sex eller vänta ut slidkrampen.
– Krampen släpper efter ett tag, men det kräver en lyhörd partner som har tålamod och inte blir sur, säger Elin.
Hon plockar fram en tom toarulle som får illustrera en vanföreställning om att slidan är ett öppet hål.
– Slidan är inget tomrum där man kan pula in grejer. Den är stängd fast töjbar.
– Nu blir det mycket sex här. Det är tur att jag är van vid att prata om sådant här, säger hon och skrattar.
Även män lider av förväntningar att kunna leverera och kan drabbas av skam när de inte får erektion eller om de har tidig utlösning. Elin Lundberg vill utmana förväntningarna som både kvinnor och män har på ”in-och-ut-sexet”. Hon berättar att undersökningar visar att homosexuella kvinnor upplever större tillfredsställelse med sitt sexliv.