Sex frågor om skallskador

Niklas Marklund, neurokirurg och hjärnskadeforskare i Uppsala, ska prata om skallskador på Hjärnfondens kunskapsdag i Stockholm den 14 mars.

Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Uppsala2016-03-12 07:00

Hur vanliga är svåra skallskador?

– Varje år söker ungefär 20 000 personer sjukvård i Sverige för att de slagit i huvudet.

Vad händer i hjärnan när man slår i huvudet riktigt hårt?

– Vid en svår skallskada kan det bli blödningar, oftast i pannloben och tinningloben, energistörningar och skadade celler. Det kan också bli inflammation, vilket kan leda till medvetslöshet. Skadorna kan fortsätta att utvecklas i dagar, veckor, ibland i månader eller år. En liten skada primärt kan förvärras. Den vita substansen i hjärnan som sköter förbindelserna mellan nervcellerna är speciellt känslig.

Vilka konsekvenser får skadorna?

– Det finns en tydlig ökad risk för Alzheimers efter en skallskada. Man kan också få personlighetsförändring, minnesstörningar, depression och en förödande mental trötthet.

Hur sker de flesta skallskador?

– Av dem vi ser på neurokirurgen i Uppsala har 30–40 procent råkat ut för trafikolyckor. Annars kan det vara misshandel eller fallolyckor. Hjärnan är extra känslig för en kraftig rotation av huvudet, vilket kan hända vid en kraftig kollision från sidan. Det finns också en fara med upprepade hjärnskakningar, som är vanliga inom idrotter som boxning, ishockey och amerikansk fotboll.

Går det att reparera hjärnan?

– Nej, hjärnan läker väldigt dåligt, därför ska man vara rädd om den. En förlorad nervcell ersätts aldrig. Men om en region är skadad kan andra delar ibland ersätta en förlorad funktion. I framtiden hoppas vi kunna hjälpa hjärnan att läka sig själv och bygga om skadade områden. I Sverige och Uppsala ligger vi långt fram inom den forskningen.

Hur kan man förebygga skallskador?

– Bra bilar, airbag, säkerhetsbälte, inte köra påverkad, undvika kampsport, regler inom idrotten som motverkar vårdslöst spel, cykelhjälm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om