– Jag ser med oro på utvecklingen. Det är tydligt att den följer den samhällsspridning som vi har i länet, säger äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).
I våras drabbades äldreomsorgen i Uppsala hårt av covid-19. Parallellt med att smittspridningen i Uppsala har tagit fart igen efter sommaren har nu också antalet smittade på kommunens äldreboenden ökat. Enligt de senaste siffrorna finns i dag smittade personer på fem boenden i Uppsala och totalt rör det sig nu om 25 konstaterade fall av covid-19 inom Uppsalas äldreomsorg. De två senaste veckorna har sex personer på Uppsalas äldreboenden avlidit, något som SVT Uppsala rapporterat om.
Caroline Hoffstedt utesluter inte att antalet avlidna inom den kommunala äldreomsorgen kan öka framöver.
– Tyvärr kan jag inte säga att det inte kommer att bli så, och det oroar mig. Smittan i samhället är inte bara en fara för sjukvården, utan den påverkar också äldreomsorgen och vår förmåga att hålla smittan borta. Vi har på kort tid ställt om rutiner och arbetssätt och jobbar fortsatt hårt med det. Men jag är alltid ödmjuk inför att vi kan behöva göra mer.
Första oktober hävdes besöksförbudet på äldreboenden i Sverige. Trots att smittan ökar i länet är det i dagsläget inte aktuellt att åter sätta stopp för besök på Uppsalas äldreboenden. På de boenden där det finns bekräftad smitta är dock möjligheterna till besök begränsade.
– Än så länge har jag inte fått signaler om att det är besöken i sig som lett fram till den här situationen. Att införa besöksförbud är en åtgärd jag vill ta till i absolut sista hand. Många personer på våra äldreboenden bor där kortare än ett års tid, och det är en oerhörd psykisk påfrestning för både dem och deras anhöriga att inte kunna träffas under den perioden, säger Caroline Hoffstedt.
Hur smittspridningen bland personalen ser ut har Uppsala kommun ingen samlad statistik över. Men vid varje konstaterat fall av covid-19 görs en smittspårning, och enligt Caroline Hoffstedt finns indikationer som pekar mot att smittan delvis hänger ihop med personal som inte själva har symtom.
– Det här viruset är så vanskligt. Känner man symtom ska man givetvis vara hemma, men har man inga symtom ska man ju vara på jobbet. Vi följer nu upp i verksamheterna två gånger i veckan och påminner om skyddsutrustning, vikten av handhygien, att hålla distans och att stanna hemma vid minsta symtom.