Petter Lambertz
Ålder: 38 år.
Gör: Driver 19 tillsammans med kollegan Ricke Garcia.
Var: Svartbäcksgatan 19.
På 19 ska man inte bara ha en uteservering i sommar, utan tre. På innergården, på takterrassen och på trottoaren.
– Det är lite utspritt och svårt att hålla reda på alla ställen, och det kräver sin planering och en del spring. Men vi är beredda att jobba för våra gäster, säger Petter Lambertz och passar på att lägga till att det är bra motion också.
Sen dyker det ju upp fler och fler tekniska hjälpmedel som underlättar arbetet med en uteservering.
– Det är klart att det blir lättare med portabla kortläsare och annat, men jag tycker att alla skickliga servitörer förtjänar mycket beröm, för det är inte alltid så lätt som man kanske tror, säger Petter Lambertz.
På 19:s uteservering på trottoaren längs Svartbäcksgatan kan det bli lite trångt när gästerna på trottoaren ska samsas med fotgängarna.
– Det är faktiskt ingen som har klagat hittills, men vi har ju tillstånd för att ha bord ett visst antal centimeter ut från väggen och vi är noggranna med att se till så att vi håller oss inom gränserna, och då funkar det, säger Petter Lambertz.
Mycket tack vare att alla blir gladare när solen skiner.
– Det blir en helt annan atmosfär bland gästerna. Mer avslappnat liksom, säger Petter Lambertz, som själv verkar rätt nöjd med att stå ute i solen.
Matilda Hedman
Ålder: 24 år.
Gör: Jobbar på Magnussons.
Var: Vid korsningen Drottninggatan/Östra Ågatan..
Det är mitt på eftermiddagen och på Magnussons brukar det vara lugnt just då. Men det gäller inte dagar som den här, när solen ligger på och gassar över uteserveringen.
Matilda Hedman har jobbat ett år på Magnussons och det är med blandade känslor hon tar emot sommaren och uteserveringen på gatan.
– Det är varmt och springigt med långa avstånd. Vi har ju köket nere i källaren också, så gymkortet står och rullar oanvänt på autogiro över sommaren, säger hon.
Men fördelarna väger över. Det är ju när det är full fart som jobbet är allra roligast.
– Det blir en annan stämning bland gästerna. Mer lättsam och mycket gladare, och även om det är mycket att göra är det hur kul som helst. Dagarna går så mycket fortare när allt flyter på och när det är fullt upp hela tiden, säger Matilda Hedman.
Magnussons har en ganska stor uteservering på trottoaren, där förbipasserande gående går mellan borden. Det är inte alltid helt lätt för servitörerna att kryssa fram mellan bord, gäster och fotgängare medan de balanserar tallrikar eller proppfulla brickor.
– Det går bra för det mesta, men visst har det hänt att någon som har brå ttom nästan springer rakt in i en. Vi får se hur det blir med serveringen på andra sidan gatan i år, men där brukar vi ha en bar och sen serverar vi bara dryck där, så vi behöver inte gå över gatan, berättar Matilda Hedman innan hon drar in i baren för att förbereda dryck till bord 12.
Jannis Efstathiu
Ålder: 54 år.
Gör: Restaurangchef på Alexander.
Var: Vid korsningen Östra Ågatan/Bäverns gränd/Munkgatan.
På Alexander har man sin uteservering på båda sidor om Östra Ågatan. På sidan mot ån står Jannis Efstathiu och drar stolar på plats, lägger glasskivor på borden och torkar av dem med en trasa inför dagens öppning.
– Om vi inte tar in glasskivorna och låser fast borden hittar vi dem var som helst dagen efter. Själva serverandet och mötet med gästerna är en fröjd, men alla förberedelser innan öppning hade jag kunnat vara utan, säger Jannis Efstathiu, som har jobbat på restauranger i Uppsala i drygt 40 år.
Att springa över gatan ska en erfaren servitör klara av, tycker Jannis Efstathiu, och dessutom finns i stort sett allt som behövs på uteserveringen i en bar och serveringsstation invid ån för att minimera turerna tvärs övercykelbanan. Det största problemet är snarare att det kan vara för varmt.
– Jag är grek och klarar värmen bra, men som chef är jag noggrann med att säga åt både personal och gäster att dricka mycket vatten. Medan gästen dricker tre glas vatten ska personalen dricka fyra, säger han.
Men det är inte bara värmen som skiljer arbetet på en uteservering från servering på vinterhalvåret. Det är längre avstånd, fler platser och mer folk. Fast den största och den bästa skillnaden är ändå att ...
– Folk älskar verkligen solen och alla ler mer än vad de gör på vintern, säger Jannis Efstathiu.