Seriehäfte ger elever kunskap om antibiotika
Det går att på ett underhållande sätt lära barn i tioårsåldern att antibiotika inte ska användas i onödan vid till exempel virusförkylningar eftersom det gynnar uppkomsten av bakterier som kan ge mycket svårbehandlade infektioner.
Projektet har varit så framgångsrikt att det i höst ska börja spridas i större skala till skolelever över hela landet.
— Förhoppningen är att barnen i sin tur ska sprida kunskaperna vidare till sina syskon, föräldrar och andra vuxna och därmed bidra till att antibiotika används på ett mer rationellt sätt i samhället, säger biologen Charlotte Kristansson, doktorand vid enheten för internationell hälsa, IHCAR, vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Lustfyllt lärande
Hon är huvudansvarig för projektet, som bekostats av nätverksorganisationen Strama och utarbetats i samarbete med bland annat skolelever och läkare vid Akademiska sjukhusets infektionsklinik.
— Att skolelever varit med och framställt utbildningsmaterialet är centralt i den metod för lustfyllt lärande som vi prövat i projektet. Det är jätteviktigt att barnen tycker att materialet är både underhållande och lärorikt, säger Charlotte Kristiansson.
Det pedagogiska informationsmaterialet har bland annat bestått av en fotonovell i serietidningsform om tioåriga Lisa som utan hjälp av antibiotika — men med vila, dryck, glass och febernedsättande medicin — blir kvitt sin virusförkylning i tid för att kunna åka med klassen till lägerskolan på Gotland.
I projektet har drygt 300 elever i årskurs fyra vid åtta slumpmässigt utvalda skolor i Uppsala fått seriehäftet plus en specialkomponerad lektion om virus, bakterier och antibiotika. Dessutom har 152 eleverna i årskurs fyra vid ytterligare fem skolor, som inte fått någon sådan riktad information, deltagit som jämförelsegrupp.
Besvarade frågor
Med ett par veckors mellanrum fick eleverna besvara en rad frågor om bland annat antibiotika, virus, bakterier, förkylningar och hygienrutiner.
— Vid kontrollskolorna var elevernas kunskaper oförändrade mellan de båda testtillfällena. Hos övriga elever däremot ökade kunskaperna påtagligt efter att de fått speciallektionen och läst serietidningen, berättar Charlotte Kristiansson.
Att det inte är penicillin utan vila, mycket dryck och glass som kan vara bästa hjälpen vid en vanlig förkylning till exempel hade nästan ingen trott i utgångsläget men kom alla ihåg efter att ha läst seriehäftet .
— Visserligen tyckte en del elever att Lisa var litet töntig, men de hade ändå läst hela tidningen utan att slänga den och det är det viktiga, säger Charlotte Kristiansson.
Nöjda lärare
Också lärarna var mer än nöjda med kampanjmaterialet, som för deras del bestod av en särskild manual och overheadbilder i färg till speciallektionen.
Utifrån det lyckade pilotprojektet i Uppsala planerar Strama till hösten en utvidgad informationskampanj riktad till elever i årskurs fyra över hela Sverige.
— Utbildningsmaterialet kommer i stort sett att vara detsamma som vi använde i Uppsala. Utifrån elevernas synpunkter har vi dock gjort några mindre förändringar i seriehäftet. Vi har också utökat handledningsmaterialet för lärarna, lagt in fördjupad information åt lärarna samt fördjupninguppgifter åt barnen, säger Charlotte Kristiansson.
I samband med höstens kampanj ska hon och hennes forskarkollegor följa upp om och hur barnen sprider sina nyförvärvade kunskaper vidare.
— Bland annat kommer vi att med djupintervjuer försöka ta reda på om barnen sprider informationen till sina föräldrar och om det i sin tur påverkar föräldrarnas beteende, till exempel deras benägenhet att efterfråga penicillin och andra antibiotika, säger Charlotte Kristiansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!