Serie ska ge kunskap om mediciner

En serietidning riktad till barn ska bli ett nytt sätt att sprida information världen över om medicinsäkerhet. Det första numret tar upp det växande problemen med förfalskade mediciner.

Manusförfattare. Fredrik Bronunéus svarar för manus till den nya serien. Han tycker att det är både roligt och lockandde att försöka göra den lockande för alla barn, oberoende av deras kulturella bakgrund.

Manusförfattare. Fredrik Bronunéus svarar för manus till den nya serien. Han tycker att det är både roligt och lockandde att försöka göra den lockande för alla barn, oberoende av deras kulturella bakgrund.

Foto: Privat

Uppsala2017-05-30 10:00

Bakom den annorlunda satsningen står Uppsala Monitoring Centre, som är ett till Världshälsoorganisationen knutet internationellt biverkningscentrum i Uppsala.

– Vi hoppas att barnen ska tycka att tidningen är rolig och spännande läsning samtidigt som den ger dem viktiga kunkaper om såväl nyttan som risker och biverkningar av mediciner. Förhoppningsvis sprider barnen i sin tur kunskaperna vidare i sin omgivning, säger Paula Alvarado, global kommunikationschef vid UMC och initiativtagare till projektet.

Hjältarna i serien är flickan Annie och hennes lille, men supertuffe kompis kolibrin Mac. I det första provnumret kämpar de mot en skurkaktig greve som – i likhet med massor av verkliga skurkar världen över – tillverkar och säljer förfalskade läkemedel.

Provnumret har testats i grupper av skolbarn i bland annat Armenien, Jordanien, Kap Verde och Uganda och fler länder står på tur att testa det.

– Utvärderingen är ännu inte klar, men den respons vi hittills har fått är väldigt positiv, säger Paula Alvarado.

Även om problemen med förfalskade och felaktigt använda mediciner förmodligen är störst i låginkomstländer riktar serien sig till barn överallt.

– Meningen är att den även ska översättas till svenska, säger Paula Alvarado.

Serien tecknas av den amerikanske illustratören Paul Crumpacker och för manus svarar apotekaren och författaren Fredrik Brounéus. Han har tidigare skrivit barnboken Piller och baciller, som UMC skickat ut till alla svenska vårdcentraler.

– Det är både roligt och en utmaning att försöka göra serietidningen lockande för alla barn i bokslukaråldern 9 till 13 år, oberoende av deras kulturella bakgrund. Förutom Annies och Macs kamp mot skurken som förfalskar läkemedel innehåller provnumret pysselsidor och en serie som lär ut vad en biverkning är, säger Fredrik Brounéus.

Redan innan utvärderingen av provnumret är avslutad är arbetet med nästa nummer av tidningen, som ska handla om antibiotikaresistens, nästan klart. Även i kampen mot detta växande problem är Annie och Mac hjältarna. Barnen som har läst provnumret kommer dock att kunna upptäcka en liten förändring.

– I utvärderingen av provnumret blev en del barn generade över att Annie hade så korta shorts. Hennes nya byxor är därför ett par coola leggings. Sedan ville de gärna att hon skulle ha en kompis från deras eget hemland, så det ska vi också kika på, säger Fredrik Brounéus.

Håller koll på biverkningar

1978 startade Världshälsoorganisationens internationella biverkningscentrum i liten skala i Uppsala.

39 år senare har Uppsala Monitoring Centre, med lokaler i centrala Uppsala, vuxit till en organisation med över 100 anställda som tar emot och bearbetar rapporter om misstänkta biverkningar av läkemedel från 127 länder.

I dag finns över 15 miljoner biverkningsrapporter lagrade i UMC:s databas.

Arbetet vid UMC är tvärvetenskapligt och omfattar bland annat apotekare, statistiker, it-specialister och läkare.

Huvuddelen av biverkningsanalyserna distribueras till kontrollmyndigheter för läkemedel i länderna som ingår i WHO-programmet.

UMC finansieras helt av försäljningsintäkter från bland annat en lista över alla läkemedel, men drivs utan vinstintresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om