Serie del 3: Internt missnöje med polisledningen
Poliserna i Uppsala län ger ledningen bottenbetyg i en ny undersökning. Bara tio procent har stort förtroende för polisledningen. Dessutom visar undersökningen att var tionde anställd anser sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling av en chef eller arbetskollega det senaste året.
— Vi måste gå vidare med detta och finna förklaringar till varför förtroendet är så lågt. Tack vare denna undersökning har vi en fantastisk möjlighet att förbättra situationen, säger Jane P Ståhle, personalchef vid Uppsalapolisen.
Undersökningen genomfördes 2005 då Göran Lindberg var länspolismästare i Uppsala. UNT har pratat med flera poliser som anger olika skäl till varför förtroendet för ledningen är så svagt. Bland annat nämner de jobbiga och ogenomtänkta omorganisationer, dålig schemaplanering samt att polisledningen inte använder resurserna på ett bra sätt. Några av poliserna säger så här till UNT:
"Ledningen lyssnar inte på oss och litar inte på oss. Har man en avvikande uppfattning blir man omplacerad."
"Det har blivit mer centraladministration och planering och mindre polisiär verksamhet."
"Omorganisationerna gör att många mår väldigt dåligt. Man tar inte tillvara den kompetens som finns inom kåren."
Ingen av poliserna vill ställa upp med namn i UNT.
Sämre än andra myndigheter
I jämförelse med andra myndigheter där man genomfört likadana undersökningar står sig inte Uppsalapolisen heller särskilt bra. Av medarbetarundersökningar vid 20 vid olika arbetsplatser de senaste åren har bara en sämre resultat.
Bland annat är de anställda vid grundskolor, förskolor, hemtjänst, på äldreboenden och inom socialtjänsten mer nöjda med sin arbetssituation än vad de anställda är vid polisen i Uppsala.
Var tionde kränkt
Undersökningen visar också att var tionde anställd vid Uppsalapolisen har utsatts för kränkande särbehandling av en arbetskamrat eller en chef under de senaste tolv månaderna.
Hela 14 procent av kvinnorna uppgav att de utsatts för sådan behandling. Motsvarande siffra för männen var drygt sju procent. Det är vanligare att chefer kränker de anställda än att arbetskamrater gör det.
På riksnivå är det en lägre andel poliser som uppger att de har blivit kränkta av kolleger eller chefer: cirka åtta procent totalt.
— Det är mycket allvarligt att så många upplever sig kränkta av chefer och kolleger. Vi tar nu fram en handlingsplan som ska vara klar i slutet av april. Vi måste ta itu med de problem som undersökningen pekar på, säger Jane P Ståhle vid Uppsalapolisen.
Det finns också positiva signaler i undersökningen. Bland annat har många poliser högt förtroende för sin närmaste chef och en stor majoritet av de anställda anser att arbetsuppgifterna är stimulerande och engagerande.
UNT Fakta
Utdrag ur undersökningen:
Medarbetareundersökningen besvarades av 74 procent av de anställda vid polismyndigheten i Uppsala län, totalt 515 personer.
På en skala 1—10 ger de anställda betyg enligt nedan. Riksgenomsnittet visar resultaten för samtliga polismyndigheter i Sverige.
Ju högre betyg desto nöjdare är de anställda med det rådande läget.
Uppsala Riksgenomsnittet
Förtroende för ledningen 3,4 4,7
Lön 3,7 4,1
Delaktighet i beslut 4,6 4,9
Trygghet för framtiden 4,9 5,3
Förtroende för Rikspolisstyrelsen 5,0 4,7
Utvecklingsmöjligheter 5,4 5,1
Förtroende för närmaste chef 7,1 7,0
Hälsa 7,6 7,5
Stimulerande arbete 7,7 7,3
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!