Sent toabesök hindrar blöta nätter

Att kissa i sängen är medicinskt ofarligt, men över-nattningar och läger kan bli en stor utmaning. Fortsätter problemen när barnet fyllt sex år finns det hjälp att få.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Uppsala2010-05-27 10:00

Få saker gör ett barn så stolt som att få kasta blöjan för gott. Då är man stor.
Det är inte lika kul att behöva behålla blöjan på när alla kompisar på förskolan säger att fyraåringar inte har det.
– Att kissa på sig på natten som fyraåring eller femåring är inget märkligt.  Det är inte farligt, men socialt väldigt jobbigt. Därför ska man söka vård när de fyllt sex. Det finns hjälp att få, säger Birgitta Karanikas, sjuksköterska och uroterapeut vid Akademiska sjukhuset.

För det är jobbigt att kissa i sängen. De barn hon möter är ofta väldigt ledsna. Det påverkar självförtroendet och gör att det blir svårt och jobbigt med övernattningar hos kompisar och läger.
Enligt henne kissar fem till tio procent av alla förstaklassare i sängen och det här är ett problem som finns ända upp i tonåren.
Dock är det väldigt ovanligt när barnen är över 15 år.

Att kissa i sängen är något vanligare bland pojkar än flickor. Varför vet man inte.
Tidigare sökte man ofta psykologiska förklaringar, vilket också skuldbelade föräldrarna. Det gör man inte längre.
– Förklaringarna är rent fysiologiska.

Det finns i huvudsak tre orsaker till att barn och ungdomar kissar i sängen. Det kan bero på att de sover djupt, på att njurarna inte sänker urinproduktionen under natten och på att urinblåsans kapacitet är för liten.
– Det är ofta en kombination av de här faktorerna. Sedan finns en viss ärftlig faktor.

Chansen att bli sängvätare är 45 procent om en av föräldrarna har varit det.
Att ständigt byta och tvätta kissiga lakan är rätt tufft även för föräldrarna, speciellt när man väcks mitt i natten och några timmar senare ska stiga upp för att gå till jobbet.
– Det är viktigt att inte göra en stor grej av det. Det är också viktigt att förklara för barnen att de inte rår för att de kissar i sängen.

Men vad kan man då som förälder göra?
– Se till så att de går regelbundet på toaletten och att de tar det lugnt när de kissar, säger Birgitta Karanikas.
Man hör ofta att de inte ska dricka så mycket på kvällen.
– Det gör inte så stor skillnad. Då är det viktigare att de kissar innan de lägger sig. Att väcka dem efter några timmar räddar sängen, men får inte stopp på sängvätandet. En tröst är att det i nästan alla fall växer bort.

FAKTA: Sängvätning

Råd vid övernattning
Sovsäck är bra. I den kan man gömma en blöja utan att någon ser. Börja med att sova över hos bästa kompisen. Har man berättat om problemet så blir det lättare.
Ofta sover man ytligare när man sover över hos andra. Det gör att man lättare vaknar och därför inte kissar på sig lika lätt.

Blöja – hur länge?
Hur länge ett barn som kissar i sängen ska ha blöja får man själv avgöra. En fyraåring som vägrar blöja kan slippa om man skyddar madrassen och orkar tvätta.
En tioåring ska inte tvingas ha blöja, men det finns bra och tunna blöjor för större barn som kan vara bra när man till exempel ska sova över hos en kompis.

Behandlingar
Sjukvården erbjuder främst två behandlingar. Det ena är ett nattlarm. Det består av en liten sensor eller metalltråd som placeras i pyjamasen. Den är trådlöst kopplad till ett larm som börjar tjuta när de första dropparna kiss kommer.
Det andra är en medicin som minskar urinproduktionen på natten.
”Medicinen passar inte alla och det är bara larmet som är en botande behandling”, säger Birgitta Karanikas, sjuksköterska och uroterapeut vid Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om