Uppsalaforskare har hittat världens äldsta dna

För första gången någonsin har två miljoner år gammalt dna identifierats – och en forskare vid Uppsala universitet ingick i teamet som gjorde fyndet.

Så här tror forskarna att det såg ut på Kap København för två miljoner år sedan.

Så här tror forskarna att det såg ut på Kap København för två miljoner år sedan.

Foto: Beth Zaiken

Uppsala2022-12-07 18:50

Dna-provet gjordes på norra Grönland och togs från Kap København-formationen. Formationen består av cirka 100 meter tjocka sedimentavlagringar inbäddade i mynningen av en fjord i Ishavet på Grönlands nordligaste punkt. Proverna som togs är enbart några miljondels millimeter långa. I proverna kunde forskarna så småningom utröna dna från förhistoriska träd, buskar, fåglar, djur och mikroorganismer, däribland renar, harar, lämlar, björkar och poppelträd. Dessutom upptäckte forskarna att de elefantliknande mastodonterna, ett däggdjur från istiden, strövade omkring på Grönland innan arten senare dog ut.

Fyndet slår det tidigare rekordet, som utgjordes av dna-prov tagna från benrester av en sibirisk mammut, med en miljon år.

I forskarteamet som gjorde upptäckten ingår Ian Snowball, professor vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet. 

– Artikeln är en produkt av många års intensivt arbete av en mångsidig grupp forskare. Det var väldigt spännande att vara en del av arbetet och att åldersbestämma sedimentavlagringarna där det här rekordgamla dna:t samlades in. Med hjälp av många olika kompetenser har vi tillsammans lyckats öppna ett helt nytt kapitel i evolutionens historia, säger Ian Snowball, professor vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

40 forskare från Danmark, Storbritannien, Frankrike, Sverige, Norge, USA och Tyskland deltog i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!