Seniorlån får loss pengar ur bostaden

Med seniorlån kan pensionärer belåna sin bostad och få pengar till resor och renoveringar – eller för att dryga ut pensionen. Men den som är intresserad bör noga kolla villkoren, uppmanar oberoende rådgivare.

Staffan Fondberg från Svensk Hypotekspension informerar seniorlån.

Staffan Fondberg från Svensk Hypotekspension informerar seniorlån.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-11-10 18:08

På Filmstaden är kaffe och vetebröd uppdukat. Den här dagen kommer 17 personer, men på tidigare träffar i år har det varit betydligt fler, säger Staffan Fondberg.

Han arbetar för Svensk Hypotekspension, det enda finansinstitut i landet som har seniorlån som sin enda produkt. De övriga fem på marknaden är försäkringsbolag samt de stora bankerna. Svensk Hypotekspension är också den enda aktör som på samma sätt ordnar träffar regelbundet runt om i landet. Till Uppsala kommer man fyra gånger per år.
– Det är intressant om man är 75 till 80 år, men är man yngre, runt 60, då ökar lånet mer än värdet på huset, säger en man i publiken som liksom övriga UNT talar med inte vill ha med sitt namn i tidningen i det här sammanhanget.

Seniorlån beskrivs ofta som ett sätt för äldre att sätta sprätt på pengarna, leva upp arvet. Men för en kvinna vi talar med på träffen skulle ett lån göra att hon kunde lösa andra smålån, få vardagen att gå runt och ha en buffert. Inne i biosalongen visar Staffan Fondberg ett räkneexempel där ett par i 70-årsåldern tar ett lån på 400 000 kronor. Eftersom man inte betalar ränta och amorteringar på lånet utan de läggs på skulden växer beloppet. Efter tio år är skulden uppe i 858 000 kronor, med sju procents ränta. Efter femton år 1,2 miljoner. Argumentet för att det ändå är en bra affär är att även värdet på bostaden ökar, och i slutändan ändå täcker kostnaden med god marginal när kunden avlider eller flyttar.

Det är rätt mycket försäljningsprägel på informationsträffen. Det heter inte att man tar ett lån, utan ”tar ut en hypotekspension”. I ett exempel berättas om en kund som är 90 +, och ville bygga på sitt lån för att åka till Paris med en ny flamma. När UNT var på en likadan informationsträff med samma företag för tre år sedan förekom samma exempel – då var kunden 96 år och skulle åka till Wien med en ny kärlek. Hos PRO i Uppsala upplever man att många pensionärer får täta reklamutskick om seniorlån, och menar att man måste tänka sig för.
– Det finns för- och nackdelar. Har man en betald bostad är det egentligen intjänad lön som ligger där. Men har man det dåligt ställt kan ett sådant här lån vara en räddare i nöden, säger Lennart Sjöberg, ordförande för PRO:s samorganisation i Uppsala.

JÄMFÖR VILLKOREN På SENIORLÅNEN

Det finns sex olika seniorlån på marknaden. Gemensamt är att de vänder sig till äldre personer, och att räntor och amorteringar skjuts upp och läggs på skulden. Annars skiljer sig lånen åt.

Konsumenternas bank- och finansbyrå har på sin hemsida jämförelser mellan lånen och kommer med råd till den som funderar på ett seniorlån:

*Seniorlån är en knepig produkt, där det gäller att jämföra villkor och avgifter.

*Låna inte mer än du behöver, eftersom lånet på något sätt ska betalas tillbaka.

*Tänk igenom om du vill ha en engångssumma eller utbetalning månadsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om