Det visar svenska och nepalesiska forskare i en studie, som publiceras i den ledande barnmedicinska tidskriften Jama Pediatrics.
– Att en så enkel åtgärd och biverkningsfri åtgärd minskar risken för blodbrist hos barnet under så lång tid är en viktig signal till dem som skriver rekommendationer kring avnavling runtom i världen, säger forskaren Mats Målqvist vid Internationell mödra- och barnhälsovård, IMCH, vid Uppsala universitet.
Den nya studien omfattar 540 barn på ett förlossningssjukhus i Nepals huvudstad Katmandu, som lottades till två grupper: en som avnavlades inom en minut efter födelsen och en som fick vänta minst tre minuter innan navelsträngen klämdes av.
Vid åtta och tolv månaders ålder togs blodprover på barnen för att kontrollera deras blodvärden och järnvärden.
Blodproverna avslöjade tydliga skillnader mellan grupperna. Vid åtta månader hade de sent avnavlade barnen i genomsnitt högre blodvärden och nio procent lägre förekomst av uttalad blodbrist jämfört med barnen som hade avnavlats redan inom en minut. Skillnaderna kvarstod vid 12 månader, om än inte lika uttalat.
– Det är anmärkningsvärt att positiva effekter av att under några minuter få extra blod från moderkakan innan navelsträngen kläms av kvarstår så länge som under ett år, säger Mats Målqvist.
I Nepal, liksom i många andra låginkomständer, har majoriteten av alla barn blodbrist under sitt första levnadsår.
– Även om det finns skäl att rekommendera sen avnavling överallt i världen kan denna åtgärd få allra störst betydelse för barnens hälsa i låginkomstländer i Sydasien och Afrika söder om Sahara. Vi räknar med att sen avnavling i global skala kan förebygga åtta miljoner fall av blodbrist vid åtta månaders ålder, säger Mats Målqvist.
Den nya studien har letts av Ola Andersson, barnläkare vid Hallands sjukhus och forskare vid Uppsala universitet. I en tidigare studie på svenska barn visade han att sen avnavling, förutom att sänka risken för järnbrist vid fyra månaders ålder från 5,7 till 0,9 procent, hade positiva effekter på barnens finmotorik vid fyra års ålder.
– Det finns goda skäl att på liknande sätt om några år följa upp de nepalesiska barnen för att se om det finns skillnader i den psykomotoriska utvecklingen mellan dem som avnavlades tidigt och dem som avnavlades sent, säger Mats Målqvist.