Semlan lockade många

Bullen med en massa mandel och grädde lockar på fettisdagar.

Liten och stor. Helena Wall och Andreas Gejke med varsin semla.

Liten och stor. Helena Wall och Andreas Gejke med varsin semla.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-03-04 11:28

Det var inget undantag i år då Uppsalabor letade upp semlor på lokala bagerier och livsmedelsbutiker. Här och var syntes gångare med pekfingret krökt runt snöret på en liten kartong, och i ett lokalt konditori bokstavlingen hängde semlorna på linor i skyltfönstret.

Helena Wall har gått ner 20 kilo och fortsätter jaga matchvikten på 70. Det hindrade henne inte från att köpa två minisemlor till sig själv och en arbetskamrat.

– Det är första semlan för i år. Jag håller på att gå ner i vikt så jag köpte den här lilla. Ska man unna sig något så är det i dag, säger hon och plockar upp en semla stor som en golfboll.

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer äter svenskarna fem miljoner semlor bara på fettisdagen. Samma organisation gör gällande att det är många ”som med stor förväntan inväntar annandag jul, då det numera traditionsenligt är premiär för semlan”.

– Det låter bedrövligt. Det tar bort lite av charmen. Det ska ju vara lite speciellt, säger Andreas Gejke på väg hem till föräldrarna med tre semlor i kartong.

Han har hört en läkare säga att det tar ungefär en timmes rask promenad att skaka av sig den onyttiga semlan. Det är inget som bekymrar Ingrid Francois och väninnan Anita Sjölander, för de äter sällan semlor. Men i dag tar de en rejäl bulle till kaffet.

– Det är väl tradition, att man kommer ihåg sin egen barndom och den här dagen som var så viktig, säger Anita Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!