Semestertider - då börjar jobbet

I veckan var det jobbstart för den första omgången ungdomar som fått sina sommarjobb genom Uppsala kommun. UNT har träffat två av dem.

Utomhuslek. Gustav Högberg leker med barnen på lekplatsen.

Utomhuslek. Gustav Högberg leker med barnen på lekplatsen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-06-20 11:05

Uppsala kommun har jobbgaranti för alla ungdomar som slutat årskurs 9. Runt 1700 sommarjobb har de förmedlat i år, i syfte att ungdomarna ska få en tidig kontakt med arbetsmarknaden. En av dem som sökt och fått sommarjobb genom kommunen är 16-åriga Josefin Eriksson. I veckan började hon på Storvreta fritidsgård där hon ska jobba i tre veckor med förberedelser inför Storcon – ett konvent med östasiatisk populärkultur som tema.

– Jag brukar inte sitta och pyssla hemma, men det är roligt att göra något nytt. Vi gör alla dekorationer till Storcon, och kommer med idéer till hur de ska se ut. Det är verkligen ett kreativt sommarjobb, säger hon.

Att söka sommarjobb genom kommunen var självklart för Josefin. De har jobbgaranti och man kan söka jobbet via datorn. Mycket bekvämare än att gå runt och lämna ut cv:n, tycker hon.

Även för 16-årige Gustav Högberg var kommunen det självklara valet för sommarjobb. Han jobbar på Backens förskola i Svartbäcken.

– Roligast har varit att lära känna barnen, och de verkar tycka det är kul att ha en ung person här. Och så är det skönt att man får vara ute mycket, säger han.

Både Josefin och Gustav säger att de flesta av deras vänner sommarjobbar, och har sökt sina jobb genom kommunen. Att sommarjobba verkar vara något de flesta ungdomar vill göra. För att slippa tristessen, tror Josefin.

– Många vill jobba. De första dagarna är det skönt med sommarlov, men sen vill man göra något. Och det är extra bra för att man tjänar pengar också, säger hon.

Och att hålla i pengar tycker hon är en av de värdefullaste saker man lär sig när man sommarjobbar.

– Jag slösar inte med de här pengarna på samma sätt som studiebidraget eller de pengar jag får av föräldrarna, för det här är något jag jobbat för. Man lär sig uppskatta värdet i pengarna.

Gustav Högberg ser också fram emot lönen, som han tänker spendera på en scoutresa till Japan, men han ser även andra fördelar med att jobba på sommaren.

– Det är bra att man får pengar men också erfarenhet för senare jobb. Det är mest allmänna saker som att passa tider och vara positiv som person. Jag vet inte vad jag vill jobba med, men vad jag än väljer är det bra med den erfarenheten, säger han.

Heidi Rasmussen, som är handledare på Storvreta fritidsgård, kan tydligt se fördelarna med att sommarjobba som ung.

– De får ut jättemycket av det här. Det är första starten till arbetsmarknaden, och de lär sig saker som att passa tider, följa arbetsrutiner och se att det är kul att komma ut i arbete. Det ska vara kul att jobba, så jag hoppas det här blir en inspiration för framtiden, säger hon.

Men arbetslivet är ingenting som bekymrar 16-åringar speciellt mycket, tror Josefin Eriksson. Just nu ligger allt fokus på gymnasiet som börjar efter sommaren.

– Jag vet inte om det är svårt att få jobb, men jag tror det beror på hur kräsen man är. Folk tänker nog inte så mycket på jobb och arbetsmarknaden i den här åldern, men ibland känns det som att man ska veta redan nu vad man vill jobba med hela livet. Det är svårt, säger hon.

Men vad man än väljer att jobba med i framtiden tror Heidi Rasmussen att man kommer att ha stor nytta av att ha haft ett sommarjobb.

– Man ser förändringen hos dem medan de är här. Det är lite stelt i början, men sen kommer de igång och tar egna initiativ och kommer med idéer. De blir mycket mer självgående. Det är kul att se, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!