Semesterskola förlänger semestern

Allt fler använder sig av semesterskolor för att kunna ta med sina barn på långsemester i utlandet. Det finns inget hinder att begära ledigt för barnen. Men det vilar på föräldrarna att ta ansvar för barnens skolgång. Ingen tillsyn sker av skolornas kvalitet.

Pappa Claes, barnen Malva och Engla samt mamma Veronica.

Pappa Claes, barnen Malva och Engla samt mamma Veronica.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-09-09 08:00
Det finns ingen samlad statistik över hur många elevers som beviljas långledigt varje år i Uppsala, men Per Pettersson, skolchef för södra skolområdet i Uppsala, får många ärenden på sitt bord. De flesta beviljas, men det är inte alltid ledigheten bedöms lämplig.
- Det är viktigt att vårdnadshavaren förstår vilka konsekvenser det kan få för barnens skolgång att vara borta länge från sin hemskola, säger Per Pettersson.

Han tycker att det finns anledning att noga överväga besluten om långledighet, inte minst för att barnen kan påverkas av att lämna kamrater och sin vardagliga skolgång.
- Det finns många varianter på vad man gör för att lösa barnens skolgång. En del tar barnen till skolan i det land dit familjen åker. Vi har också exempel där hemskolan ordnar distansundervisning och eleverna får med sig läroböcker och har kontakt med lärarna via internet.

Skolverket har ingen tillsyn på semesterskolor i utlandet och under tiden barnet är borta sker inte alltid kontroller från skolan. Det är vid hemkomsten det visar sig om eleven har hållt jämna steg med klasskamraterna. I de flesta fall upplever Per Pettersson att föräldrarna tar ansvar för att barnens skolgång inte blir lidande.
- Ett utvecklingssamtal ordnas med föräldrar och barn, och där märker lärarna hur det har gått, säger Per Pettersson.
En rektor kan själv besluta om längre ledighetsperioder, men Per Pettersson tycker att det ändå är klokt att stämma av med skolchefen. För friskolor gäller att rektorn och skolstyrelsen för den aktuella skolan fattar beslut om ledighet.

Per Pettersson betonar att det är viktigt att det finns en kontroll. Inte minst med tanke på det omskrivna fallet i Sävja där en pappa dömts till fängelse för att bland annat ha undanhållit barnen från skolgång.
- Det är en annan problematik, men pekar i alla fall på att vi behöver vara noga, säger han.
I vissa av landets kommuner får elever ersättning med sig från hemkommunen för att bekosta undervisning på en svensk skola i utlandet. Så är dock inte fallet i Uppsala kommun.

Per-Ola Östergren, uppdragsstrateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad får ta emot flera förfrågningar om året, men ingen får några pengar.
- Så ser vår policy ut. Skolplikten upphör om barnet inte bor här varaktigt och då har kommunen ingen som helst skyldighet att betala för skolan i utlandet. Om det gäller en kortare tid så är barnet fortfarande inskrivet på skolan här, säger han.
Barn- och ungdomsnämndens ordförande, Cecilia Forss (M), säger att det inte finns några planer på att bekosta undervisning för en Uppsalaelev utomlands.
- Men det betyder inte att vi inte skulle kunna tänka oss att betala ersättning i framtiden. Om pengarna bara räcker är jag verkligen inte negativ till det, säger Cecilia Forss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om