Semester dras in för vårdpersonal: "Hur ska vi orka?"

Tre semesterveckor i stället för fyra. Mer än så blir det inte för personalen som jobbar med covidpatienter på Akademiska sjukhuset.

Brita Molander har fått veta att hennes semester blir förkortad. Hon jobbar på intensivvårdsavdelningen med patienter som är sjuka i covid-19.

Brita Molander har fått veta att hennes semester blir förkortad. Hon jobbar på intensivvårdsavdelningen med patienter som är sjuka i covid-19.

Foto: Lotta Frithiof

Uppsala2020-06-19 07:00

Många var förberedda på beskedet som kom i veckan, enligt Brita Molander, som jobbar som undersköterska och medicintekniskt ansvarig på centralintensiven (CIVA). De har själva sett att antalet patienter inte minskat i den omfattning som man hoppats.

Ändå blev stämningen dämpad.

– Man blev besviken och ledsen, säger Brita Molander.

Alla har fortfarande rätt till tre veckors sammanhållen semester, men den fjärde veckan dras alltså in. Tanken är att personalen ska kunna ta ut den i höst i stället. Men för många hade sommarvilan varit viktig, menar Brita Molander.

– De flesta av oss är trötta nu och det är klart att det var väldigt synd. Kanske att man också funderar, hur ska vi orka?

I ett sms som gått ut till personalen skriver ledningen att det är "mycket tråkigt att meddela detta. Coronapatienterna har inte minskat i förväntad omfattning". Enligt SVT, som först berättade om semesterindragningen, har facket förhandlat fram ett avtal som gör att de som redan hade lovats fyra veckor ledigt ersätts med antingen extra semesterdagar eller pengar.

– Det är i nuläget framför allt sjuksköterskor, läkare och undersköterskor inom CIVA som berörs. Men det är också aktuellt på brännskadecentrum, BRIVA, berättar Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.

När semestern återkallas med kort varsel får de anställda välja mellan att ersättas ekonomiskt eller få upp till fem extra semesterdagar. Vid längre framförhållning utgår ekonomisk ersättning. 

– Om den fjärde semesterveckan flyttas till hösten utgår dessutom ytterligare ersättning, som är samma för alla anställda. Om semestern flyttas till september eller december får personalen 9 000 kronor, för flytt till oktober och november är ersättningen 12 000 kronor, säger Bengt Sandén. 

Brita Molander har förståelse för ledningens beslut.

– De har inget val, alla har gjort så gott de har kunnat. Vi har inte lyckats hindra smittspridningen helt enkelt. Så länge patienterna kommer så måste de tas omhand.

undefined
Brita Molander, som vårdar patienter som är sjuka i covid-19, är ledsen och besviken över att hennes semester har kortats ner.

Det finns också en frustration över att många verkar ha börjat släppa på restriktionerna. Att cykla hem efter ett arbetspass med svårt sjuka covidpatienter och se människor på stan som inte håller avstånd till varandra är provocerande.

– Det är respektlöst, dels för de patienter som kämpar för sina liv och dels mot oss. Även om du inte blir sjuk själv så kan du föra smittan vidare, säger Brita Molander.

Själv känner hon sig sliten, men det går ändå bra att jobba. Mitt i den svåra situation som varit under våren har det varit häftigt att se hur sjukhuset mobiliserat.

– Känslan på hela sjukhuset är att vi ska göra det här tillsammans. Det finns en kraft, även om man börjar bli lite sliten.

Sofia Lindström, som är vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Uppsala, tycker att Akademiska sjukhusets lösning är bekymrande. 

– Det är en skör lösning, för det bygger på att vi inte får en ökning av covidpatienter. En semestervecka mindre kan våra medlemmar kanske klara, men vad händer om antalet coronasjuka ökar? 

Hon berättar att facket arbetar för att försöka få sjukhusledningen att tänka om och ge sin personal fyra veckors sammanhängande ledighet.

– Förutom att vi inte vet hur coronapandemin utvecklar sig har vi nu en stor vårdskuld med inställda operationer. Hur ska vi kunna ta ikapp om personalen ska ha sin semester i höst i stället?

Vårdskulden

Under torsdagens presskonferens, som var den sista Region Uppsala höll före sommaren, gavs besked om regionens vårdskuld. Till följd av coronapandemin har avdelningar tvingats ställa in sina ordinarie operationer. 

Malin Sjöberg Högrell (L) meddelade att omprioriteringarna lett till att totalt 2 000 operationer ställts in. Av dessa är drygt 800 riks- och regionpatienter, resten är patienter från Uppsala län. Malin Sjögberg Högrell räknar med att det kan ta flera år innan man är ikapp vårdskulden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!