"Sekretessen äventyras"

Det finns ett utbrett missnöje bland personalen kring nybyggda Psykiatrins hus utformning, där man anser att sjukhusmiljön och de öppna kontorslandskapen kommer att missgynna vårdarbetet.

Ann-Sofie Hansson Pourtaheri.

Ann-Sofie Hansson Pourtaheri.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-01-18 12:05

I mars ska största delen av landstingets psykiatriska vård gå samman och flytta in i nybyggda Psykiatrins hus. Men missnöjet är stort.

En medarbetare inom psykiatrin på Akademiska sjukhuset berättar att psykiatripersonalen var emot förslaget på hur Psykiatrins hus skulle utformas redan från början.
– Vår chef för några år sedan ville att det nya huset skulle utformas med kontorslandskap och stora rum för gruppbehandling. De öppna kontorslandskapen äventyrar sekretessen och alla patientgrupper lämpar sig inte för gruppbehandling.
Zerny Sundström jobbade under flera år som beroendeterapeut på en avdelning med psykiskt sjuka missbrukare på Akademiska sjukhuset. Nu har hon lämnat sin tjänst på grund av att hon inte tror att det går att upprätthålla samma socialpsykiatriska vård i det nya Psykiatrins hus.
– Den här patientgruppen behöver en trygg och lugn miljö att komma till, många är lite rädda för institutioner. I det nya huset kommer vi inte ha tillgång till eget kök eller hobbyrum och kan därför inte upprätthålla vår träffpunktsverksamhet.

Ann-Sofie Hansson Pourtaheri är psykolog vid Tallåsens behandlingsenhet och en av representanterna för Saco i psykiatridivisionens samverkansgrupp. De fackliga organisationerna Saco och Vision ifrågasatte tidigt utformningen av Psykiatrins hus.
– Vi på Saco tyckte inte om förslaget på stora kontorslandskap och förklarade oss oeniga med arbetsgivaren. Som psykolog har man ett behov av att kunna varva ner i ett eget rum efter ett krävande patientsamtal. Vi gick ända till central förhandling om att få behålla egna kontorsrum, men arbetsgivaren fullföljde sin ursprungsplan.

Hon ser även ett problem med beslutet att öppenvårdspersonalen i Psykiatrins hus ska bära vita sjukhuskläder, något som hon tror skapar en större distans mellan psykolog och patient.
– Det handlar i grunden om hur mycket man ska sjukförklara psykisk problematik. Jag är tveksam till om man ska hamna i en sjukhusmiljö för att man har psykiska problem.
Agneta Jordeby Jönsson är administrativ chef för psykiatridivisionen på Akademiska sjukhuset och hon förklarar att den vita klädseln är en följd av hygienreglerna på hela sjukhuset.
– Nu när psykiatrin flyttar in på sjukhusområdet är det en självklarhet att vi följer gällande hygienregler. Många patienter och närstående upplever även en trygghet av att se vem som är personal.

Hon menar att de öppna kontoren och de stora grupprummen i grunden handlar om att skapa så mycket patientyta som möjligt.
– De öppna kontoren är utformade för att skapa bästa möjliga ljudmiljö med hjälp av ljudabsorbenter, mattor och skärmar. Det finns så kallade tysta rum att tillgå för känsliga telefonsamtal.

BAKGRUND

2005 började arbetet med en förstudie kring Psykiatrins hus. Därefter utlystes en arkitekttävling och 2007 utsågs det vinnande förslaget Växande rum av Tengbomgruppen.

I april 2008 fattade landstingsfullmäktige det slutgiltiga beslutet om att bygga Psykiatrins hus, en investering på dryga 840 miljoner kronor.

Planerna på att bygga Psykiatrins hus kom av flera orsaker, bland annat en vilja att integrera forskning och undervisning med klinisk verksamhet, att skapa närhet mellan somatisk och psykiatrisk vård, liksom att skapa närhet mellan öppenvård och slutenvård. Det handlar också om att flera av psykiatrins nuvarande lokaler inte uppfyller funktionsbehoven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!