Seglivat äpple klarade utlandsresa

Tascha Eriksson i Uppsala köpte ett argentinskt äpple i februari. Genom hela våren, över sommaren och fortfarande i dag är äpplet skinande fräscht. Det överlevde 35 gradig värme i Bulgarien och har aldrig förvarats i kylskåp.

- Det känns äckligt att äpplet hållt så länge, säger Tascha Eriksson

- Det känns äckligt att äpplet hållt så länge, säger Tascha Eriksson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-11-11 00:01
- Det känns äckligt att äpplet hållt så länge. Frågan är ju vilka kemikalier det innehåller. Ett vanligt äpple håller inte så här länge, säger Tascha Eriksson.
Äppelforskaren Helena Persson Hovmalm berättar att besprutningen inte har påverkat äpplets livslängd.
- Speciellt vinteräpplen håller sig länge. De har tjocka skal och är dessutom ofta täckta med vax och svampmedel. Äpplen med tunna skal blir angripna lättare, förklarar Helena Persson Hovmalm.
Hon försäkrar att besprutningen inte är farlig för hälsan. Ett gammalt äpple tappar bara i smaken.
- Äpplen når en topp när de är som godast och sen går smakupplevelsen ner, förklarar Helena Persson Hovmalm.
Varje år kontrollerar Livsmedelsverket kemikaliehalten i två procent av alla äpplen som säljs i Sverige. 80 procent av frukten innehåller resthalter av kemikalier.
Anders Jansson, stadsinspektör på Livsmedelsverket, berättar att kemikaliehalten är hög på all frukt.
- Kemikalienivån är acceptabel och inte hälsofarlig, säger han.
Tascha Eriksson tänker ändå inte äta det åtta månader gamla äpplet.
- Jag ska spara äpplet och se hur länge det håller, säger hon.


Fakta om äpplen:
Skölj äpplet så minskas halten av bekämpningsmedel.
Skala frukten om du är allergiskt mot äpplen, så försvinner de ämnen som framkallar överkänsligheten.
En vuxen person i Sverige äter i genomsnitt 30 gram äpplen per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om