SMHI:s väderstatistik ger tydliga tecken på att vi går mot ett varmare klimat. En sådan indikation är att somrarna blir allt längre. Sommar i det här fallet är dagar då medeltemperaturen är minst 10 plusgrader fem dygn i följd.
SMHI:s kurva som visar sommarens längd i Uppsala har varit i stort sett ständigt stigande sedan mätningarna startade i mitten av 1800–talet. Tittar man exempelvis på 1985 varade sommaren 136 dagar. I fjol hade Uppsala 143 sommardagar, det vill säga en ökning med sju dagar då det var minst 10 grader varmt fem dygn i följd.
Omvänt har vintrarna blivit kortare. 1985 hade Uppsala 105 dagar då medeltemperaturen var lägre eller lika med noll grader fem dygn i följd, det vill säga vad SMHI räknar som vinter. 2021 blev det endast 90 vinterdagar, vilket innebär att vinterperioden kortats med 14 procent på tre decennier.
Tittar man på temperaturen för året som helhet är trenden som bekant stigande. Under perioden 1961–1990 var årsmedeltemperaturen i Uppsala 5,7 grader. Den följande 30-årsperioden, 1991–2020, var årsmedeltemperaturen 7,1 grader, det vill säga en höjning med 1,4 grader.
1,4 grader kan tyckas vara en marginell förändring. Men enligt SMHI väntas antalet värmeböljor på global nivå fördubblas om medeltemperaturen på jorden ökar med en halv grad.
I Skandinavien kan värmeböljor som idag inträffar vart tjugonde år bli så vanliga att de kommer vart femte år, medan de i södra Europa blir ännu mer frekventa, spår SMHI.
En annan förändring gäller regnet. Många minns de stora skogsbränderna i Västmanland 2018 då den långvariga torkan spelade en avgörande roll.
Tittar man på Sverige som helhet har nederbörden ökat. Fram till mitten av 1970-talet regnade det i snitt 600 millimeter om året. Därefter har siffran stigit till närmare 700 millimeter. En orsak kan vara det varmare klimatet.
– Varmare atmosfär innehåller mer vattenånga vilket kan medföra mer regn, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.
Det talas ofta om att det i framtiden blir fler skyfall med extrema regnmängder. En fråga är om ett ihärdigt regnande kommer att följas av långa torrperioder.
– Det är svårt att svara på. Blir det lika många högtryck som idag väntas de torra perioderna inte bli längre, däremot kan det komma mer regn under de perioder då det regnar, uppger Sverker Hellström.