Treåringen ger upp ett illvrål och vägrar äta en enda tugga av paellan, medan sexmånadersbebisen inte är det minsta sugen på att sova i den lite för varma vagnen. Hon vill mycket hellre tugga på en gammal fimp på uteserveringens golv.
Att resa med småbarn är inte alltid en dröm, det kan rentav vara alldeles övermäktigt jobbigt ibland. Men för de allra flesta som ger sig ut på resor med barnen är det värt de jobbiga stunderna - glädjen över att få uppleva världen tillsammans är desto större.
Det krävs mycket jobb och förberedelserna tar tid. Tre saker är viktigast när ni väljer vart ni ska åka med barnen - väder, restid och vilka åldrar barnen är i. Väder- och resesajter har information om när det är bra väder var. När man reser med småbarn kan det vara värt att kolla vattentemperaturen också.
Tips för resan
Välj resmål efter ålder
+ 0-3 månader: Det kan kännas oroligt att resa långt, barnet har inte fått någon rytm och som förälder är man ofta trött. Korta resor till välfungerande länder passar ofta bäst.
+ 3-6 månader: Snudd på idealisk restid. Om man ammar har man alltid maten med sig, och barnet sover lätt i vagnen.
+ 6-12 månader: Plötsligt blir det svårare - barnet kryper eller börjar gå, stoppar allt i munnen och har börjat äta vanlig mat.
+ 1-2 år: Trevligt ressällskap. Tultar omkring i egen takt och gillar att vara med. Kan äta det mesta, sover middag länge.
+ 3-4 år: Barnet måste hinna allt och springer överallt, kläderna går åt i rask takt. Orkar mer och går längre, vagnen kan lämnas hemma.
+ 5-6 år: Kan vara med och göra mer vuxna saker, kan utforska lite försiktigt själv.
+ 7 år och uppåt: Barnet går att resonera med och klarar mycket mer än tidigare, men reagerar också starkare på upplevelser av till exempel fattigdom.
Källa: Nya Resa med barn, av David Isaksson och Ann Keve Isaksson (Global reporting books)
Innan ni åker
+ Vaccinationer: Med mindre barn är det viktigt att de hunnit få så många som möjligt av de vaccinationer som ingår i barnvaccinationsprogrammet, ofta går det att tidigarelägga om det behövs. Vissa resevaccin kan man inte ta under en viss ålder. Prata med BVC och läs mer på till exempel resemedicin.se och vaccindirekt.se.
+ Pass och visum: Båda vårdnadshavarna måste ge ett skriftligt medgivande för att barnet ska få ett pass, även spädbarn fotograferas på passexpeditionen. Där visum behövs är det ofta samma regler för vuxna och barn. Läs mer om pass på polisen.se/pass.
+ Försäkringar: I hemförsäkringen ingår oftast 45 dagars reseskydd, men det är viktigt att alla familjemedlemmar står med. Visa väljer ett ökat skydd när de reser med barn, kolla var du behöver och jämför på till exempel jamforforsäkring.nu.
+ Förbered er genom att titta på bilder och läsa böcker om resmålet. Berätta så mycket som möjligt för barnen om vad som kommer att hända. (TT Spektra)
Packa smart
Både blöjor och barnmat finns det gott om i de flesta länder. Har ni tillgång till kök är det också lätt att göra egen barnmat. Välling och modersmjölksersättning kan däremot vara klokt att ha med sig. Det finns många bra packlistor att gå efter, se till exempel resamedbarn.eu och backpacking.se. (TT Spektra)
Restips
+ Barn gillar både rutiner och äventyr. Skapa en trygghet i form av samma mat till frukost varje dag, samma kudde, samma saga och så vidare, och utmana dem när de är som piggast.
+ Ett bra tips för att alla ska orka med är att ha ett varannan dag-system - varannan dag äventyr, varannan dag lugn och vila.
+ Kolla upp hur sjukvården fungerar i landet ni åker till och ha alltid en lista med larmnummer och andra viktiga telefonnummer till hands.
+ Ha ett ordentligt reseapotek anpassat efter barnens åldrar - se listor på till exempel apotekhjartat.se och 1177.se.
+ Fundera på om barnvagnen är nödvändig. Små barn både sover gott och ser bra i en bärsele, och familjen får lättare att förflytta sig. Barn över tre år kan ofta gå tillräckligt långt på egen hand. (TT Spektra)
Packlista för handbagaget
Den som har ett bra handbagage både på flyget och sedan under dagsutflykter klarar det mesta.
+ Mat: Liten termos för varmvatten, juicepaket, barnmatsburkar, russin, sked, kex, välling, nappflaska.
+ Kläder/utrustning: nappar, filt, våtservetter i burk, handduk, blöjor, plastpåsar, svala kläder att byta till, extra ombyten, necessär, toapapper.
+ Leksaker: gosedjur, böcker, kritor, ritblock, nåt att kolla på film eller lyssna på saga på, små överraskningar som kan plockas fram under resans gång.
Källa: Nya Resa med barn, av David Isaksson och Ann Keve Isaksson (Global reporting books)
Flygresan
Barn under två år kostar väldigt lite på flyget men har i gengäld ingen egen plats. Barn under tio kilo kan sova gott i en så kallad bassinette, en liten korgsäng som fästs framför förälderns säte. Den bokas via flygbolaget.
Barn mellan ett och två år är de svåraste att flyga med, platsen är minimal och barnen vill röra sig mycket. Försök att få slippa sitta bredvid andra resenärer och ladda upp med pyssel, filmer och snacks.
Större barn med eget säte brukar kunna tycka att långflygningar är ganska trevliga. Tänk på att det gör ont i öronen när planet lyfter och landar - napp/flaska/amning hjälper för de minsta, sugtabletter eller tuggummin för större barn. (TT Spektra)
Trafiksäkerhet
Sverige är ett väldigt trafiksäkert land, men att ta med barnen utomlands innebär ofta att göra avkall på säkerheten. I vissa länder använder man knappt bilbälte. Kolla upp vilken standard som gäller på resmålet, eventuellt kan det vara klokt att undvika bil och resa med tåg och buss i stället. (TT Spektra)
Mat
Att resa med barn som fortfarande ammar är enkelt - maten är alltid med och alltid rätt tempererad. Samtidigt kan det vara tufft som ammande mamma att hålla brösten varma och torra och mata på konstiga platser.
Barn under ett år har känsliga magar och en bra regel är att bara ge dem mat som antingen kokats eller skalats. Planera nästa måltid när ni avslutar den förra. (TT Spektra)