– Vart fjärde, femte eller sjätte år blir det ett mykoplasma-år, så har det sett ut historiskt. Men detta år verkar det bli fler fall än vanligt, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare på Region Uppsala.
Hon ger förklaringen att samhället generellt har en lägre motståndskraft mot smittor sedan pandemin, eftersom väldigt få sjukdomar cirkulerade då. Nu sprider sig därför mykoplasma, bakterien inriktad på luftvägarna, över Sverige. Den ger oftast ofarliga förkylningssymptom i form av feber, huvudvärk och hosta.
Men i värsta fall kan bakterien orsaka lunginflammation som behöver behandlas på sjukhus.
– De allra flesta som får mykoplasma tänker nog att det bara är att ta en Alvedon och bita ihop, och så går man ut som vanligt, säger Anna Gillman.
Och visst är det ytterst få som behöver vård för mykoplasma, men det gamla förhållningssättet till förkylningar tror Anna Gillman är tillbaka, till mykoplasmans fördel.
– Under pandemin var vi duktiga på att stanna hemma och hålla avstånd. Nu tror jag att vi är tillbaka till att man tar en värktablett och går ut ändå, men för att bryta en smittkedja måste man stanna hemma, särskilt de första dagarna då man är mest smittsam.
– Och det är klart att det är lättare att avgöra om man är helt däckad, men de flesta blir inte det av mykoplasma, fortsätter smittskyddsläkaren.
Eftersom mykoplasma inte är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen får regionen inga tydliga siffror på hur många som drabbats, däremot kan regionen få en bild av läget genom kontakt med sjukvården och laboratorium.
Mykoplasma kan förekomma varje år, men just under så kallade mykoplasma-år sprider den sig såpass att vissa behöver läggas in på sjukhus. Det beror oftast på att bakterien kan orsaka lunginflammation, och att personer som har bakomliggande sjukdomar har en mindre motståndskraft mot sjukdomen.
– Den bild vi får från sjukhuset är ju toppen av isberget på något sätt. De allra flesta behöver inte, och söker heller inte vård, så dem vet vi ingenting om.
Just därför bör man också ta en sak med en nypa salt menar Anna Gillman: Att särskilt unga vuxna ska drabbas av mykoplasma.
– Mykoplasma smittar vid lite tätare kontakt, så den sprids ofta i familjer och bland unga vuxna genom sättet de umgås. Men ärligt talat finns mykoplasma i alla åldrar om man pratar om spridningen på en nationell nivå, säger hon.