Se hjärnan på museum

Nu har Riksutställningars vandringsutställning Se hjärnan! nått Uppsala. Från och med fredagen och tre månader framåt ska den uppta nästan hela Upplandsmuseets tre våningsplan.

Uppsala2006-11-03 00:01
- Medan det fortfarande är gratis entré till museet kan jag rekommendera alla att gå hit flera gånger. Att ta till sig allt från utställningen på en ena gång är nog inte möjligt, säger utställningschefen Tuula Autio.

13 stationer
Se hjärnan! är uppbyggd kring 13 olika ?stationer? som var och en belyser hjärnan och senaste nytt inom hjärnforskningen ur olika synvinklar - till exempel hur hjärnan utvecklats under årmiljonernas gång, hur nervceller är uppbyggda och kommunicerar med varandra, vilka sjukdomar som kan drabba hjärnan, hur minnet fungerar och tänkbara scenarior kring framtidens hjärna.
Vid varje station finns dels vanliga utställningsskärmar med text och bilder, men också olika interaktiva program där besökaren kan få svar på sina egna frågor kring hjärnan eller testa till exempel minnet och reaktionsförmågan.
Till utställningen hör också en halvtimmes populärvetenskaplig film i vilken sex åtta svenska hjärnforskare medverkar.
- Det kändes självklart att visa Se hjärnan! här på Upplandsmuseet. Vid sidan av kulturhistorien har vi en viktig roll att vara aktiv i aktuella frågor som hjärnforskningen, säger Tuula Autio.

Föreläsningar
Utöver den för alla orter gemensamma utställningsdelen innehåller Se hjärnan! också en omfattande lokal programdel, som tagits fram i samarbete mellan museet, Hjärnfonden och Uppsala universitet.
Bland annat kommer flera av universitetets egna hjärnforskare att hålla populärvetenskapliga föreläsningar. Hjärnforskningens historia, Hjärnans moral, Varför tror vi på konstiga saker?, Hur man ställer diagnos vid hjärnsjukdom, Därför behöver din hjärna sova och Hemisfärernas musik är några av rubrikerna för föreläsningsserien.
En av forskarna som medverkar i det lokala programmet är Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet. Han anser att det finns många utbredda missuppfattningar om hjärnan, trots att kunskaperna om den ökat explosionsartat under senare.
- Det är viktigt att forskare delar med sig av denna viktiga och synnerligen användbara kunskap, säger Dan Larhammar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!