– Vi har också genomfört en spårning som bekräftar att det är fyra vargar som rör sig tillsammans, berättar Monica Eriksson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.
De fyra vargarna finns i Glamsenreviret som sträcker sig över både Uppsala och Gävleborgs län. Eftersom det endast fanns två vargar i reviret förra vintern kan det slås fast att paret fått valpar.
– Det var inte särskilt oväntat eftersom det här paret är väldigt revirhävdande och vi vet att tiken löpte. Vi tror att valparna föddes i maj.
Är ni säkra på att det bara finns två valpar?
– Nej, helt säkra kan vi inte vara. En vargtik får i snitt sex valpar, men det innebär inte att alla överlever. Vi kommer fortsätta spåra för att undersöka om det kan finnas fler.
Exakt hur många vargar som finns i länet är svårt att säga. Glamsenreviret är det enda reviret som finns, men Monica Eriksson säger att det kan finnas andra vargar som rör sig i länet och att den siffran kan ändra sig snabbt.
Kan den här tiken få nya valpar redan i vår?
– Ja, det kan hända.
Att vargstammen växer kan även påverka utsikterna för vargjakt i länet.
– Varje län har mål för hur många vargar som ska finnas.
Monica Eriksson uppmanar allmänheten att rapportera in till länsstyrelsen när de sett varg eller vargspår.
– Det går bra att se spåren nu när det är snö.
Hur skiljer man vargspår från hund?
– Vargspåren ser ut som hundspår, men är mycket större, tassavtrycket ska vara åtminstone nio centimeter. Sedan så har vargar och hundar olika sätt att förflytta sig, vilket syns på spåren.