Sent på fredagen lystes stora delar av Sverige upp av norrsken. Det kunde beskådas ända ner till Skåne. Så även i Uppsala med omnejd. Det är relativt ovanligt att det är så tydligt och färggrant i de mer södra delarna av landet. Men det händer, vilket många läsare snappade upp och fotograferade.
Vid Gunillaklockan i Uppsala ska ett hundratals personer ha samlats för att se skådespelet.
Vad är då egentligen norrsken, med det tjusiga latinska namnet aurora borealis? Jo, enligt information på Rymdstyrelsens hemsida handlar det om ett slags utbrott på solen. Med solvinden kastas då laddade partiklar från solens yta och slungas ibland rakt mot jorden.
Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan. Det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige, förklarar Rymdstyrelsen.
Bland annat uppe vid Uppsala slott, Håga, Rickomberga - vid Bärbyleden, Gamla Uppsala och Berthåga kyrkogård gick det att få en bra vy av himlafenomenet