– Det material vi fått fram är spännande och kommer att bidra till kunskapen om Uppsala under 1600- och 1700-talen, säger arkeolog Linda Qviström vid Upplandsmuseet.
Centrum för grävningarna har varit den gamla gravplatsen som legat runt kyrkan och spåren av alla byggnadsarbeten som pågått i området under århundradena. Totalt har 140 gravar påträffats. Merparten är från 1600- och 1700-talen. De döda har i regel svepts omsorgsfullt i tyg innan de lagts ned i träkistor med vackra, handsmidda beslag. Flera av de barn och vuxna som begravts har utsmyckats med konstgjorda blommor, små kronor eller kransar. En stor mängd människoben har också grävts fram
– Hela utgrävningsmaterialet ska nu analyseras. Genom benfynden kommer vi att kunna se vilka sjukdomar Uppsalas befolkning led av och hur deras hälsotillstånd såg ut. Vi kommer också att kunna diskutera sociala skillnader i begravningsskicket, säger Linda Qviström.
I och med att benmaterialet är så stort så kommer arkeologerna att kunna få en ganska bra bild av befolkningen.
– Något sådant material finns inte för Uppsala i dag. Så det är värdefullt, säger Linda Qviström.
Stora mängder fyllnadsmaterial, tegel, sten, trä, metall och glas som använts vid bygget av Domkyrkan har också påträffats, samt huggna stendetaljer från medeltiden. Det kan ge en fördjupad bild av hur arbetet gått till.
Efter utgrävningarna ska ett fundament för en lyftkran gjutas på platsen. Den ska användas för restaureringen av Domkyrkans torn.