SD: "Inför invandringsstopp till Uppsala"

SD vill se ett invandringsstopp i Uppsala kommun – även om det bryter mot lagen. "Är det lönsamt att göra det så kan man titta på de möjligheterna", säger Kent Kumpula.

Kent Kumpula (SD) vill verka för att på sikt införa invandringsstopp i Uppsala. Undantaget är flyktingar från Sveriges närområden. Enligt Kumpula avses våra grannländer. "Och i och med att Polen blivit så översvämmat av flyktingar från Ukraina får vi ju avlasta dem, det är ett land i vårt närområde och som är betydligt närmare än Syrien, Afghanistan eller ett land i Afrika", säger han.

Kent Kumpula (SD) vill verka för att på sikt införa invandringsstopp i Uppsala. Undantaget är flyktingar från Sveriges närområden. Enligt Kumpula avses våra grannländer. "Och i och med att Polen blivit så översvämmat av flyktingar från Ukraina får vi ju avlasta dem, det är ett land i vårt närområde och som är betydligt närmare än Syrien, Afghanistan eller ett land i Afrika", säger han.

Foto: Jonas Kihlander

Uppsala2022-09-07 21:00

Det är inte kommunerna som styr hur många flyktingar som Sverige ska ta emot, så då borde det inte vara kommunerna som behöver ta emot dem. Det säger Kent Kumpula, SD:s gruppledare i Uppsala kommun.

I sitt valmanifest föreslår partiet ett "invandringsstopp till Uppsala, för allt annat än flyktingar från våra närområden". Kumpula kopplar invandringen till problem med kriminalitet i kommunen.

– Uppsala har stuckit ut som den stad som har flest skjutningar per capita i hela landet, vi kan inte fortsätta ta emot folk i oändlighet, säger han. 

Uppgiften har bland annat stöd i en kartläggning av SVT från 2021.

undefined
Kent Kumpula (SD) vill säga upp "de tvingande överenskommelser där staten ensidigt har bestämt att kommunerna måste ta emot flyktingar."

I stället vill SD att all migrationsmottagning ska ske i statlig regi.

– Vi borde ha statliga transitcenter dit alla kommer och får vara och bli försörjda tills dess att de antingen får avslag och skickas ut från landet eller får ett tillfälligt uppehållstillstånd och kan påbörja sin integration i samhället, säger Kumpula.

Enligt bosättningslagen måste Sveriges kommuner i dag ta emot de flyktingar som Migrationsverket anvisar till dem. Det är dock oklart vad som händer om en kommun vägrar.

– Gör de så ändå bryter det mot lagen. Sedan kan ju en kommun alltid testa en lag, säger Karl Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

undefined
I dag är det Migrationsverket som anvisar exempelvis asylsökande och flyktingar som kommer enligt EU:s massflyktsdirektiv till kommunerna. Detta enligt bosättningslagen. Kommunerna får inte överklaga beslut.

Enligt Kumpula har SD som ambition att verka för en lagändring på nationell nivå. Han utesluter inte lagbrott.

– Vi får utmana lagen och se om det går att hitta lösningar, och framför allt få upp frågan på bordet. Vi får se vad det skulle innebära för konsekvenser att inte följa lagen. Är det böter, hur mycket böter i så fall?

Är ni alltså beredda att bryta mot bosättningslagen?

– Skulle det vara så att böterna är så låga att det är lönsamt att göra det, så kan man titta på de möjligheterna, säger Kumpula.

undefined
"Vi ska inte syssla med lagbrott", säger Therez Almerfors (M).

Kristdemokraterna och Moderaterna är de partier i kommunen som tydligast öppnat för att samarbeta med SD, åtminstone i sakfrågor. Men varken Therez Almerfors (M) eller Jonas Segersam (KD) ser positivt på SD:s förslag att verka för ett invandringsstopp.

– Vi ska inte syssla med lagbrott, säger Therez Almerfors (M).

– Nationellt behöver vi minska antalet som kommer till Sverige och påverka andra EU-länder att ta emot fler, men lokalt i Uppsala ska vi ta ansvar för vår del. På samma sätt som Sverige är en del av EU, är Uppsala kommun en del av Sverige.

M vill alltså inte se ett invandringsstopp?

– Nej, vi måste fokusera på att integrera, inte stoppa människor vid kommungränsen. Vi har dessutom stort kapacitetsbehov inom näringslivet och akademin.

undefined
Jonas Segersam (KD) tror inte att SD kommer att få gehör för sina förslag bland övriga kommunpartier.

Jonas Segersam (KD) tror inte att SD kommer att få gehör för sina förslag.

– Man kan naturligtvis alltid ha en diskussion med staten som kommun, men då får man ta upp det i kommunstyrelsen först och diskutera hur vi som kommun ska göra. Jag tror inte att något annat parti håller med om att det här är en diskussion vi ska ta.

Har Uppsala kapacitet att ta emot fler flyktingar, menar du? 

– Vi är Sveriges fjärde största kommun, vi har absolut möjlighet hjälpa de som kommer från krig från exempelvis Ukraina och andra länder.

SD öppnar för att bryta mot bosättningslagen. Vad tänker du om det?

– Vi måste agera enligt de överenskommelser vi har, vi kan inte vägra ta emot flyktingar utifrån den tilldelning vi får från staten.

Migrationsverket anvisar

För år 2022 anvisades Uppsala kommun att ta emot 139 nyanlända personer.

För 2016 var motsvarande siffra 616 personer.

Det är Migrationsverket som beslutar om anvisning på uppdrag av regeringen. 

Antalet personer som tilldelas en kommun avgörs utifrån kommunens storlek, tidigare mottagande av nyanlända och ensamkommande, samt arbetsmarknadsläget i kommunen.

Kommunen måste ordna en bostad åt den nyanlända inom två månader från det att Migrationsverket fattat beslut om anvisning. 

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!