14 september. Ett datum som helt säkert är understruket med ett tjockt streck i Stefan Löfvens almanacka. Då är det valdag och kanske, kanske, får han ta plats i Rosenbad. Men innan dess måste han svara på en massa frågor.
Under onsdagskvällen var socialdemokraternas partiledare i Norrköping på Renströmmen för en utfrågning om vad han och hans parti vill göra om de vinner makten. Utfrågad av Anna Lindberg, nyhetsbyråchef på NTM, och Göran Eriksson, politisk analytiker på Svenska Dagbladet, i ett samarbete mellan fyra tidningar.
Stefan Löfven har konstant glidit undan från frågan om vilka han vill bilda regering med om de rödgröna gör ett framgångsrikt val. Han vill inte fördela några ministerposter just nu har han sagt flera gånger.
– Vi går till val på socialdemokratisk politik. Sen får vi se hur vi gör. Väljarna röstar på ett parti och inget block, sa han på den direkta frågan om vem han vill regera med.
I stort sett alla opinionsmätningar visar på maktskifte efter valet i september. Skillnaden mellan blocken har vid olika mätningar i mars i år legat mellan tio och femton procent. Men Stefan Löfven tar inte ut någon seger i förväg.
– Det blir jättetufft. Det är hårt arbete varje dag. Alliansen har regerat med hjälp av Sverigedemokraterna och så kan ske igen. Blir det en socialdemokratisk regering så får inte SD något inflytande, sa han.
Stefan Löfven har gjort sig känd som en lugn och resonerande partiledare. Men en fråga som fick Stefan Löfven att reagera var hur han ser på att så pass många inom LO-kollektivet röstar på Jimmie Åkessons parti.
– Sverigedemokraterna är ett högerextremt parti. Det ska man veta om man röstar på dom. Sen är det faktiskt så att vi också ökar bland LO-facken, sa han.
Sveriges allt sämre resultat i de så kallade Pisa-mätningarna har debatterats om och om igen. Och i veckan kom ännu en mätning som visade att Sverige tappar mark. Stefan Löfvens analys av vad detta beror på var solklar:
– Man har styrt Sverige i åtta år nu och resultaten blir allt sämre. Det går inte att skylla på oss längre. 36 procent av de som är utan gymnasieutbildning är arbetslösa. Det är därför som vi vill ha skolplikt upp till 18 år. Går du ut med en gymnasieutbildning är dina chanser mycket bättre, sa han.
Det var ett drygt hundratal inbjudna som hade kommit för att lyssna på utfrågningen i som hölls i högt tempo. Efteråt var Stefan Löfven ganska nöjd med sin egen insats. Han tyckte att han fick fram det han ville:
– Jag tycker att jag fick fram budskapet om Sverigedemokraterna och att dom inte är något alternativ. Att Alliansen är ett skattesänkaralternativ oavsett vad som sägs. Sen handlar det alltid om att kunna anpassa sig efter vad som frågas. Jag tycker att det här är en rolig form av utfrågningar, sa han.