På torsdagen var multihallarnas experiment reserverade för bokade skolklasser. Och det riktigt stora dragplåstret, Bebbes kemishow, fick man dock vänta på till fredagen och lördagen. Nu var det mesta fokuset på experimenten i de olika montrarna.
I en monter kan man till och med vara med och bidra till att föra forskningen framåt samtidigt som man spelar dataspel. David Sumpten är matematiker som forskar om bland annat fiskars rörelser. I ett dataspel har hans forskargrupp lagt in detta. I spelet agerar man haj och ska fånga så många fiskar som möjligt.
– Det gäller att ta de ensamma fiskarna. När de är i ett stim blir det mycket svårare, säger han.
För varje fisk som fångas kommer det in en ny i spelet. Och på det sättet blir spelet i sig en evolutionär process.
– Då kan vi simulera evolutionen på mycket kortare tid än i verkligheten. Varje person som spelar bidrar därför litegrann till forskningen, säger han.
På torsdagsförmiddagen har Zackarias Koren från klass BLIC 6 på Kvarngärdesskolan rekordet på den medelsvåra nivån med 13 fiskar.
– Det var jättesvårt på medium. Men den svåra vart helt omöjlig, säger han.
Några programpunkter finns med sedan tidigare som såpbubbleexperiment, Professor Vakuums mumsmums- och marshmallowstest och legorobotar. De flesta har några inbokade workshops, som blandas med friare botanisering bland experimenten.
– Vi går till badbomberna! säger Felicia Ekström som går i klass 5B i Domarringens skola.
Hon har just testat den statiska elektriciteten i Forsmarks skolas monter.
– Det var kul och lite obehagligt. Det var som att armen rycktes bort automatiskt, säger hon.
Man kan också få en inblick i hur samhällsfunktionerna fungerar på ett väldigt praktiskt sätt. Uppsala Vatten visar hur vattenreningen fungerar och hur man får bort både smak och färg på saft i ett reningsexperiment. Samtidigt kan man se vad som händer med sånt som inte ska hällas i avloppet. En film visar hur det ser ut inne i ett avloppsrör när fettet fastnar i stora sjok.
Nytt för i år är också att alla vetenskapsområden deltar. Bland annat kan man med legogubbar, kläder och skor undersöka vad som gör att vi klassar något som manligt eller kvinnligt.
När man går runt bland experimenten är det lätt att ställa sig frågan varför ingen för länge sen har sett till att kommersialisera idén i Uppsala. Med stans båda universitet som bas finns förutsättningar att bygga upp en rejäl experimentverkstad som kan locka besökare från både när och fjärran.