Schyman på kampanj för EU-val
Det börjar synas i Uppsala att det är EU-val snart. Under måndagen hade vi besök av två politiker, Ardalan Shekarabi (S) och Gudrun Schyman (FI), som kampanjar inför det svenska valet till EU-parlamentet 7 juni.
Gudrun Schyman (FI) besökte Uppsala på måndagen. Mellan besöken på Wiks folkhögskola och Katedralskolans aula talade hon också på Stora Torget om sin personvalskampanj till EU-parlamentet.
Foto: Tor Johnsson
- Det är helt tyst på skolorna om det valet, de tar inte sitt ansvar, tycker jag.
Sedan förklarade hon att minst 75 procent av alla beslut som fattas i landets kommuner och landsting härrör från EU-parlamentet och menade att denna omröstning till EU-parlamentet är viktig för oss alla.
I första hand röstar du på ett parti men den som vill kan dessutom ge en kandidat en särskild personröst genom att sätta ett kryss i rutan framför kandidatens namn på valsedeln. Det är detta Gudrun Schyman tagit fasta på i kampanjen som hon givit parollen" Skicka Gudrun till Bryssel". Feministiskt initiativ FI, har nollbudget för den men säljer en specialtryckt tjuga med Gudruns autograf på baksidan för att kunna trycka upp valsedlar.
- Både moderaterna och socialdemokraterna har anslagit miljontals kronor för att kampanja till EU-valet, men vart har de pengarna tagit vägen? Än så länge har vi inte hört något från dem, sa Gudrun Schyman.
De frågor hon går till val på är alla ur feministiskt perspektiv, som att hon vill göra något åt "gubbväldet" i EU-parlamentet. Men hon säger sig också vilja kämpa mot fundamentalistiska religiösa krafter som finns i Europa. Kvinnors rätt till sina kroppar, jämlik lön, bra barnomsorg och äldreomsorg är också frågor på programmet.
- Det är fler kvinnor som faller offer för våld i hemmet än i väpnade konflikter. Det är frågor av den typen jag tycker ska in i diskussionerna om säkerhetsfrågor, säger hon och publiken applåderar.
- Vi vet så lite om EU-valet än. Jag tycker partierna hittills har marknadsfört sig dåligt. Men när det gäller riksdagsvalet börjar de ett helt år innan, säger Gunilla Sveijer som står och lyssnar.
Robert Andersson och Charlie Hedström står och väntar på bussen alldeles intill. De är annars elever på Bolandsgymnasiet och där har de inte fått höra någonting om EU-valet.
- Vi har inte fyllt 18 år än. Kanske vi får reda på mer i skolan när vi verkligen får rösta, säger Robert Andersson.
- Men de i klassen som får rösta tror jag inte fått veta mer än vi, säger Charlie Hedström.
I bakgrunden får Gudrun Schyman en blomma från en man i publiken, men det visar sig att han inte enbart har uppmuntrande avsikter och att han helst vill ta över mikrofonen. Detta avstyrs smidigt och torgmötet kan avslutas.
- Det är klart jag bryr mig om valet till EU, jag lever ju i Europa, säger Cosmos Azobe, Uppsalastudent från Nigeria som står en bit bort med en kompis.
Han får inte rösta eftersom han inte är europeisk medborgare, men säger att européer borde tycka att det är viktigt för att bevara de demokratiska rättigheterna.
- Det låga valdeltagandet kanske beror på att människor inte upplever att EU-parlamentet gör så många förändringar. I Afrika finns det liknande organisationer, men situationen är en annan där med mycket korruption, säger han allvarligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!