Schimpanser delar vårt beteende

Schimpansen är inte bara till 99 procent genetiskt lik människan. Många beteenden som förr ansågs vara unika hos människan förekommer också hos vår närmaste nu levande släkting.

Schimpansforskaren Jane Goodall.

Schimpansforskaren Jane Goodall.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-05-25 21:00
Det framhöll schimpansforskaren Jane Goodall, som tillsammans med fem andra Linnéhedersdoktorer på fredagen föreläste för allmänheten i Universitetsaulan.
- Schimpansen liksom vi människor har både en ljus och en mörk sida i sin natur. Men det är vi själva som väljer vilken av dem som ska få överhanden, säger hon.

Efter snart 50 års arbete med att kartlägga livet och beteendet hos schimpanser i skogsområdet Gombe vid Tanganyikasjöns östra strand brukar Jane Goodall kallas för en levande legend. I nära 50 år har Jane Goodall arbetat med att kartlägga livet och beteendet hos schimpanser. Med stöd av den berömde paleontologen Louise Leakey, men utan någon formell utbildning, påbörjade hos sitt schimpansprojekt.

Vid den (vegetariska) lunchen efter föreläsningen i Universitetsaulan berättade hon att Leakey stött henne just därför att hon inte var fast i den tidens gängse bild bland "experter" av vår närmaste nu levande släkting.
- På den tiden ansåg de flesta biologer att schimpanser saknade känslor och individualitet. Leakey valde mig just därför att jag saknade universitetsutbildning, säger hon.
Att Jane Goodall kallas för en levande legend är inte så konstigt. De iakttagelser hon under årens lopp gjort, sammanställt och rapporterat om har inte bara förändrat den allmänna synen på schimpanserna. Den har också förändrat synen på oss själva och vår plats i djurriket.

Länge påstods att förmågan att använda verktyg särskiljer människan från alla andra djurarter. Den uppfattningen föll samman efter att Jane Goodall i ett telegram till Louis Leakey rapporterat att även schimpanser använder enkla verktyg.
- När Leakey fick höra detta sa han att vi måste omdefiniera människan eller acceptera schimpanser som människor, berättar Jane Goodall.

Schimpanser brukar inte redskap helt spontant. De lär sig att göra det av sina föräldrar.
- Föräldrarna visar barnen hur de ska göra. Barnen lär sig genom att observera och imitera dem. Det är ett exempel på att schimpanserna har en enkel kultur, säger Jane Goodall.
Även en rad andra beteenden som en gång ansågs vara typiskt mänskliga finns även hos schimpanserna.
- De kysser, kramas, skakar hand och knyter nävarna och de gör det i samma sammanhang som vi själva, säger Jane Goodall.
En lång barndom, långvariga personliga relationer, vilja att lösa konflikter och få förlåtelse, men ibland också dödligt våld mot andra individer eller grupper av den egna arten är andra likheter mellan schimpansen och människan.
Det finns också avgörande skillnader.
- Schimpanser kan lära sig alla möjliga saker, men det kan inte jämställas med människans intellekt. Bara vi har ett sofistikerat talat språk. Med hjälp av det kan vi planera framtiden och lära oss saker genom att prata med flera andra, säger Jane Goodall.

I föreläsningen inför en nästan fullsatt universitetsaula varnade hon för att schimpansen hotas av utrotning, bland annat till följd av omfattande kommersiell jakt. Men hon varnade också för att mänskligheten hotar även sin egen existens genom massiv användning av fossila bränslen, utsläpp av växthusgaser och ojämlik fördelning av världens rikedomar.

I dag ägnar Jane Goodall därför en stor del av sin tid till arbete för naturvård och mänskliga rättigheter, bland annat för ett institut i vilket barn och ungdomar i nästan 100 länder får lära sig att uppskatta och bevara jordens naturresurser.
- Vi måste gå samman för att rädda världen för våra barn och barnbarn. Vi får inte förlora hoppat, då finns inte längre något hopp. Men det finns skäl att vara hoppfull, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!