Schaktmaskin sopade bort medeltida spår

När arkeolog Lotta Mejsholm, Uppsala, inledde sina arkeologiska stadsvandringar i juni i år gladde hon sig särskilt åt att få visa lilla Gräsgränd, i hörnet Bangårdsgatan-Östra Ågatan. Men en dag var spåren efter den medeltida gränden borta, ersatt av en schaktmaskin, en dumphög och en trave stenplattor.

De arkeologiska stadsvandringarna sker i hjärtat av Uppsala, och tar sin början i vikingatiden, genom medeltiden och fram till 1500-talet.

De arkeologiska stadsvandringarna sker i hjärtat av Uppsala, och tar sin början i vikingatiden, genom medeltiden och fram till 1500-talet.

Foto: Magnus Eriksson

Uppsala2003-07-28 00:00
- Gränden låg i Fyrisåns sträckning, med en beläggning någon meter ut från en husvägg. Man såg hur det stack upp kullerstenar, och kunde ana äldre lager därunder. Den bevarade gränden som "glömts kvar"intill en husvägg på Bangårdsgatan var en av de objekt jag med förtjusning visade upp.
- Men i samband med kommunens uppfräschningsiver försvann den bara en dag.

Första säsongen med stadsvandring
Som den obotliga arkeolog hon är började hon genast leta i dumphögen efter grävskopa och schaktmaskin.
- Det som hänt är jättetrist. Om jag skall försöka se ljust på saken fann jag i alla fall ett urval av föremål som är representativa för ett stadskulturlager: keramik av skiftande ålder, en kritpipa från 1700-talet, djurben, rester efter järnhantverk och en mässingsklocka som troligen hör till ett hästseldon.
Det är första säsongen som samarbetsgruppen Kulturfabriken prövar arkeologiska vandringar inne i Uppsala. Tidigare turer har arrangerats i Gamla Uppsala och Hågaby.

"Stans viktigaste historia inte tillgänglig"
Planer finns för liknande vandringar i hällristningsområdena i Enköpingstrakten, berättar Lotta Mejsholm.
- Det som driver oss är att det saknas en populärvetenskaplig form för att föra ut arkeologisk kunskap till allmänheten. Stans allra tidigaste historia är inte särskilt tillgänglig för allmänheten. Därför startades vandringen som fått namnet Från Östra Aros till Uppsala. Den riktar sig både till Uppsalaturister och infödda Uppsalabor som vill veta mer.
- Jag tycker det är märkligt att ingen kommit på idén tidigare. Själv tycker jag om den här utåtriktade verksamheten. Det är kul att föra ut kunskap, men framförallt får jag otroligt mycket tillbaks.
Till vardags är Lotta Mejsholm arkeolog vid Societas Archeologica Upsaliensis, som är Arkeologiska institutionens grävande grupp.
- Just nu vistas jag ute vid E 4-bygget i Sommaränge skog utanför Björklinge, där vi gör många spännande fynd just nu, berättar hon.



Fotnot: Lotta mejsholms arkeologiska vandringar tar sin utgångspunkt vid Uppsala Tourism vid Fyristorg. De hålls på söndagseftermiddagar och onsdagskvällar under juli och augusti.




Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!