Såväl ostraffade som grovt kriminella i Anom-härvorna

Här är några av de 16 personer med Uppsalakoppling som sitter häktade i Anom-målen.

Några av de Uppsalabor som gripits till följd av Anom har tidigare varit helt okända för polisen.

Några av de Uppsalabor som gripits till följd av Anom har tidigare varit helt okända för polisen.

Foto: Adam Wrafter/UNT montage

Uppsala2021-09-01 05:00

Avslöjade av FBI

* 42-årig man. Häktad för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling januari 2020 – juni 2021 i bland annat Uppsala och Spanien. Är häktad även för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor under våren 2021 i Stenhagen i Uppsala.

Mannen, som enligt polisen är en centralgestalt i kriminella kretsar i Uppsala, åtalades i våras för grovt penningtvättsbrott i ett annat sammanhang. Det handlade då om att han tillsammans med en anhörig påstås ha tagit emot cirka 2 miljoner kronor som misstänks komma från brott. Kammaråklagare Pontus Melander som åtalat 42-åringen för penningtvätt misstänker att mannen i maskopi med ett vårdföretag har redovisat fejkade inkomster.

– Han ska ha haft hand om tre ensamkommande ungdomar men det går inte att få fram namn på dem, säger Pontus Melander. Han påstås ha tagit hand om de här ungdomarna samtidigt som han rest till bland annat Spanien, men utan att då ha fått löneavdrag. 

Pontus Melander misstänker att 42-åringen haft behov av att visa upp legala inkomster, dels för att inte bli fråntagen lyxvaror som påträffats i mannens lägenhet i Uppsala, dels för att kunna få banklån till en lägenhet han köpt i Spanien. Vid sina kontakter med banken vid bostadsköpet har han osant kallat sig socialsekreterare. 42-åringen har köpt en lägenhet på 111 kvadratmeter i Malaga. Tre bolag inom bygg- och krogbranschen med verksamhet i Spanien har adress till samma lägenhet.

* 23-årig man. Häktad för synnerligen grovt narkotikabrott januari 2020– juni 2021 i bland annat Uppsala, Barkarby och Västerås. Mannen förekommer under ett tiotal avsnitt i kriminalregistret och är tidigare straffad för bland annat grov misshandel och vapenbrott. Han åtalades i våras för grovt penningstvättsbrott i ett helt annat sammanhang. Han ska då ha hjälpt en annan av de häktade i samma Anom-mål att tvätta cirka 170 000 kronor som enligt åklagaren kommer från brott. 

Enligt polisen ingår mannen i ett kriminellt nätverk som ägnar sig åt organiserad brottslighet. 

* 28-årig man. Häktad för grovt penningtvättsbrott under våren 2021, "i Uppsala och olika länder". Förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat bland annat två fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Vid det ena tillfället fick han tre års fängelse för att ha sålt kokain i Uppsala.

* 29-årig man. Häktad för synnerligen grovt narkotikabrott i Uppsala under maj 2021. Förnekar brott, säger att han haft ett tveksamt umgänge som han ville hjälpa. Förekommer inte i kriminalregistret. Har uppgett att han testat kokain några gånger men lever enligt personutredningen under socialt ordnade former. 

* 32-årig man. Häktad för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anklagas bland annat för att ha hanterat 10 kilo syntetiskt framställd narkotika, så kallad kristall, vid Danmarks kyrka samt 13 kilo kokain i norra Stockholm. Förekommer under 18 avsnitt i kriminalregistret varav merparten gäller trafikbrott.

* 54-årig man. Häktad för grovt narkotikabrott. Företagare från Uppsala som är straffad sedan tidigare. Har medgett i polisförhör att han vidarebefordrat cirka 70 kilo amfetamin. Enligt mannen har okända personer tvingat honom att utföra brotten sedan han utsatts för utpressning.

* 38-årig man. Häktad för grovt narkotikabrott. Ingår i samma mål som Uppsalaföretagaren ovan. Dömd 32 gånger, bland annat för våld och narkotika.

Krypterade teletjänster

Encrochat och Anom är exempel på krypterade kommunikationsplattformar som använts av kriminella men som forcerats av polisen. Närmast på tur för polisen att bearbeta är den krypterade teletjänsten Sky ECC som stängdes ner i mars 2021. Svensk polis har nyligen inlett förundersökningar kopplade till Sky ECC, vars material uppges vara dubbelt så stort som det från Encrochat. Enligt polisen har hundratals grovt kriminella använt Sky ECC för att begå eller planera brott i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!